今晚book咗迪士尼酒店加購華特餐廳Walt's Cafe晚餐 套票入面包埋成套晚餐 但係只能夠喺特定嘅Menu上面簡主菜選擇包括:美國牛小排、烤羊牌、伊比利亞斧頭豬扒以及是日海鮮精選 🤍餐廳嘅氣氛滿分服務質素亦都一流👍🏻首先上台嘅餐包仲係熱嘅 個人鍾意配忌廉湯一齊食但係佢哋首先上咗沙律先 (少少美中不足)黑松露雞肉卷紅洋蔥沙律 最令味蕾為之一振嘅係佢嘅金橘 配上醃好嘅紅洋蔥同酸忌廉 配搭非常完美 (如果佢嘅沙律菜再多啲就好)美中不足嘅係雞肉卷雖然標明係慢煮,但佢非常鞋口,調味亦都唔好食黑松露感覺可有可無 無為這道菜加分 推薦指數:⭐️⭐️⭐️另外一道沙律係凱撒沙律配雞胸肉 (不包括在套餐內)同樣地雞胸肉質非常鞋口但佢嘅牛油菜配上凱撒沙律醬 非常好味😋推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️肉桂甘筍蘋果忌廉湯?呢個湯一上枱我同我伴侶即刻對望左1秒 感覺非常尷尬雖然佢用嘅杯碟都非常雅致,夠晒復古。但係湯嘅份量非常小,令我哋有少少吃驚湯嘅味道非常濃郁,配有獨特嘅甘筍味道,有令人上癮嘅感覺 可能廚師發覺到呢個湯嘅味道只適合淺嘗,所以配上特別細小嘅杯具,但我prefer 正常嘅湯碗😢我哋將餐包留到去呢個時候再點湯汁食用
套票入面包埋成套晚餐 但係只能夠喺特定嘅Menu上面簡主菜
餐廳嘅氣氛滿分服務質素亦都一流👍🏻
餐包

席刨黑松露慢煮嫩雞肉卷拌自家製醃紅洋蔥沙律配辣根酸忌廉
黑松露雞肉卷紅洋蔥沙律
黑松露感覺可有可無 無為這道菜加分
推薦指數:⭐️⭐️⭐️
凱撒沙律配雞胸

另外一道沙律係凱撒沙律配雞胸肉 (不包括在套餐內)
同樣地雞胸肉質非常鞋口
但佢嘅牛油菜配上凱撒沙律醬 非常好味😋
忌廉湯

肉桂甘筍蘋果忌廉湯?
呢個湯一上枱我同我伴侶即刻對望左1秒 感覺非常尷尬
湯嘅味道非常濃郁,配有獨特嘅甘筍味道,有令人上癮嘅感覺
我哋將餐包留到去呢個時候再點湯汁食用 😛
烤羊排  medium  well

烤羊排 medium well 七成熟
烤羊扒的確有驚喜上面嘅木牌寫住左客人要求嘅烹調程度
羊扒雖然有少少騷 但烤得非常嫩滑 調味剛剛好恰到好處 香氣撲鼻
我點左法式香草蛋汁Bearnaise,但呢個汁我認為比較適合配魚,因為佢有好濃嘅牛油香但係鹹味不足。羊嘅騷味會蓋過醬汁嘅牛油味道。
不過每碟主菜旁邊都有芥末醬,羊扒配上芥末醬亦非常合適
牛小排 medium
牛小排

牛小排(10安士) medium 五成熟
一開頭覺得非常嫩口,牛味充足。配上選擇嘅野菌汁既能帶出菌香,口腔入面亦充滿咗牛油香氣
推薦野菌汁配牛肉
但食食吓發覺佢哋serve嘅牛小排非常多脂肪可以見到側面切割面有近一cm都係肥膏 食到最後會發覺非常肥膩、滿口油 呢個位置略扣分
Potato  gratin  忌廉焗薯

配菜忌廉焗薯 potato gratin
每人可以再選擇一款配菜
我哋嗌左薯條同埋忌廉焗薯
薯條炸得過份硬 😵‍💫
至於忌廉焗薯可以在烹調多一會兒 因為薯仔仲係太硬,反而忌廉醬汁亦因為高溫而失去水份,焗嘅時間可再縮短或再加多忌廉醬嘅份量
味道上不夾 忌廉醬汁同薯仔各有各出色但夾唔到一齊
推薦指數:⭐️⭐️
飲品需要額外加錢 兩杯$70 不包括在套餐內
熱朱古力上面嘅朱古力會隨着時間溶化但因為我哋等唔切啦最咪用匙羹攪拌
題外話:以前迪士尼餐廳上面朱古力印嘅係"Disney"而家似乎用咗廠商批量生產嘅貨 唔知係咪為咗節省成本而做嘅調節?
但朱古力味一樣咁濃郁非常出色
凍朱古力

凍朱古力味道一樣都係好濃郁
但個人會比較推薦熱朱古力多啲
推薦指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Walt's  petit  fours

華特一口甜品 Walt's Petit Fours (不包括在套餐內)
最後甜品嘅部份 非常精美嘅6份小蛋糕 打卡一流🙆🏻‍♂️❤️

2022-05-05
紀念日