2023-09-27 186 瀏覽
朋友是出了名的為食兔,成日都會介紹我食好嘢,不過地膽都有失手嘅時候。朋友以前一向都食開呢間讚好台灣,不過近幾個月少去嗰邊都有一排冇食過。上星期我同佢咁啱去開附近,佢就提議不如食呢間。入到去啱啱有位,又係下午茶時間,於是我就嗌咗個tea set,朋友有事要行開吓話返嚟先嗌,我惟有喺冇推薦之下自己揀。我揀咗最正路嘅麻醬乾麵,配台式香腸、甘梅脆薯同鹽酥雞,飲品就揀咗檸檬綠茶。麻醬乾麵勁鹹,麵亦偏腍,至於個甘梅脆薯則又凍又韌,皆因個外皮太厚。鹽酥雞係好食嘅,唔會太乾,香腸則正常。而個檸檬綠茶則勁澀,作為一間專賣台式食品嘅店舖,基本上係完全唔合格。朋友後嗌order咗擔擔麵配小香腸、木魚炸豆腐同椒麻牛肚絲。佢個麵同我一樣都好腍,不過佢冇硬食,而係直接同侍應講同平時比差好遠,想換過,結果佢轉咗滷肉飯。個木魚炸豆腐好食,炸漿夠薄僅僅包住滑豆腐,而牛肚絲則夠腍,但味道一般。整體而言我係偏失望嘅,可能之前期望太高,朋友則話喺疫情嗰段時間其實佢哋水準係keep得好好嘅,不過疫情後反而差咗。

下午茶餐:麻醬乾麵配小香腸、鹽酥雞、甘梅脆薯,檸檬綠茶。

鹽酥雞

甘梅脆薯