2017-10-17 1503 瀏覽
早前見網媒介紹過溶岩芝士雞,再睇清楚先知原來餐廳係公司附近,於是同同事放工去試下。入座的時候,餐廳已經坐滿左人,相比附近的餐廳,呢間真係特別受歡迎。餐廳係無提供晚餐套餐,不過散叫的價錢都好合理。由於好肚餓的關係,我們兩個人叫左牛肉麵、溶岩芝士雞、皮蛋豆腐小食、鹽酥雞小食及兩杯飲品。「皮蛋豆腐」整得非常有心思,好軟滑的豆腐薄切,皮蛋好香!就連放係底的青瓜都非常新鮮,所以佢好快就被「秒殺」了另一份的小食係「鹽酥雞」,職員會放低6款味粉供你自己DIY,當中有梅子、香辣、咖哩、芝士、原味及紫菜味,個人最欣賞的係梅子粉。至於雞肉方面唔會炸得太乾身,食落剛剛好。食台灣野點可以唔叫「紅燒牛肉麵」架?大家可以跟據喜好選擇粗麵定幼麵。朋友覺得呢碗牛肉麵簡直係世界級!除左牛肉牛根煮到冧身又入味,牛的份量多到占左半個碗!加埋白、紅蘿蔔、菜做配菜,一碗麵已經滿足你所需。呢個「溶岩芝士雞」係我黎呢間餐廳食的目的!大家留意返,呢個芝士雞係有骨的雞。雞件炸到脆卜卜,而且調味唔重,所以點芝士時味道唔會比雞的調味影響到。雞件的皮除左脆,仲好薄,唔會「厚粉」。再將雞件點落芝士包時,我同雞件一齊迷失於Creamy的芝士水池

皮蛋豆腐

鹽酥雞

紅燒牛肉麵

溶岩芝士雞

雞件的皮除左脆,仲好薄,唔會「厚粉」。

再將雞件點落芝士包時,我同雞件一齊迷失於Creamy的芝士水池內。

溶岩芝士雞

飲品方面,朋友叫左杯「綜合水果茶」,我都偷飲左一啖,真係好好飲!水果茶一開始會有一舊檸檬冰係入面,非常特別,令到飲個時會有微微的檸檬香。
綜合水果茶

我就叫左杯熱的珍珠奶茶,好多奶茶泡係面,呢個代表佢係新鮮Shake成。珍珠唔會太un、又唔會太軟,口感

皮蛋豆腐
紅燒牛肉麵