2017-10-21 371 瀏覽
八月果陣去左一轉泰國,一直都好掛住泰國的味道。今日同朋友行開旺角,經過呢間主打泰式食品既餐廳,就入左去試試。「不過不失」生蝦相信係泰國菜必點食物,呢度既生蝦唔算好特別,生蝦汁有點兒稀,偏淡,唔算好做到提鮮既效果。而生蝦就夠爽口,食落算係脆身既蝦肉,呢點可以補返丁點兒分。「相輔相成」生菜包食落係一種好熟悉既感覺,有啲似屋企既蒸肉餅切粒。睇落個色水偏淡,本以為會淡口,唔夠味,但食落係剛好的,而且辣味好出,係下道開胃菜。生菜塊塊大小相約,而且唔係濕漉漉既,拎上手算舒服,整體來說幾唔錯。「嘖嘖稱奇」到左呢碟不得不提既主角──海南雞,本身覺得係度食海南雞會有啲奇怪,但見鋪頭入面個個都係咁食,咁我地都叫埋一份。雞皮咬落唔油,再加埋佢個雞醬,完全唔覺油膩。而雞肉就好滑,食落好腍,我估應該係廚師既功勞,值得一讚!「平行互補」甜品係芒果糯米飯,呢度食既係白糯米,唔係我心愛既紫米,不過估唔到都有驚喜。糯米有甜味唔係死甜,而且仲會有點點既鹹味,加埋個椰汁食落有一個平衡係度。另外,芒果可能唔算係當做,食落有點兒酸,扣小小分,不過整體黎講,呢個甜品係值得返黎再食既。最後想講,呢度上菜速度十級快,我地落左單唔夠三

生蝦刺身

「不過不失」

生菜包

「相輔相成」

海南雞

「嘖嘖稱奇」

芒果糯米飯

「平行互補」

最後想講,呢度上菜速度十級快,我地落左單唔夠三分鐘,所有野食都已經到齊,岩哂想快閃既朋友!
海南雞
芒果糯米飯