2020-03-14 22 瀏覽
食餃子,皮、餡料同湯頭,三樣同樣重要,其中一項都會影響整體感覺,所以好食嘅餃子唔容易揾,最近食咗一間三方面都配合得唔錯算係近期值得推介,呢間位於太子汝州街嘅豐信餃子,記得之前都有媒體介紹過,今次嚟試吓,覺得的確唔錯首先呢度餃子款式都比較多,有10幾款,普遍嘅韭菜、白菜、芫茜,雲耳椰菜等等當然有供應,另外仲有麻辣、梅菜、粟米芝士同南瓜等等比較新鮮嘅口味。我哋兩個人點左一個芝士粟米鮮肉拼西洋菜鮮肉湯餃,麻辣白菜鮮肉煎餃,甜蜜蜜雞中翼同埋秘汁雞腎先講湯頭用上椰子海帶鮮雞豬骨煲制而成,飲落冇味精,而且夠潤,淨係飲湯都好舒服芝士粟米餃屬於店家招牌,甜甜嘅粟米配上剛溶嘅芝士,無論口感、味道都唔會抗拒。另一款西洋菜鮮肉比較傳統,西洋菜味道濃郁,而且呢度嘅豬肉夠鮮味,絶唔會有好大陣雪藏味。麻辣白菜煎餃,皮夠薄,又唔油,麻辣味唔算強勁,一般人都會接受到,而且就味道開胃,煎起夠香,兩個人好容易K.O甜蜜蜜雞中翼一份五隻,類似豉油雞翼,應該加咗蜜糖,所以食起甜甜地、鹹鹹地,幾滋味。秘汁雞腎都唔錯,雞腎唔硬,好容易咬,而且夠晒入味,以小食嚟講,分量亦唔少。總括來講,呢度嘅湯頭、餃子皮,餡料都好有水準,另外小食

總括來講,呢度嘅湯頭、餃子皮,餡料都好有水準,另外小食亦都出色,而且價錢合理,唔使諗,一定會再嚟食。