2022-12-17 102 瀏覽
雖然太和真係有啲遠 但食物質素高 價錢唔貴 環境舒服😌而且睇得出老闆廚師們係用心做好每一道菜👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳值得大家嚟試下💛.📌檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $42蜂蜜同檸檬味都好濃🍯🍋不過偏甜 如果係前菜嘅話都係鍾意酸酸地嘅蕃茄仔多啲🥺.📌餐湯-南瓜忌廉湯(set) +$18南瓜忌廉湯好creamy杰身 係南瓜蓉嘅感覺 好清甜🎃.📌藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108 超推介‼️耳朵粉有啲軟有啲硬 勁有咬口🐚個醬好creamy 勁有鮮味 食到一絲絲蟹肉 同蝦膏嘅甘香🦀🦐每一粒粉都沾滿晒醬 係會有啲漏 但忍唔住都要食晒佢🥹.📌慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉 $228豬鞍扒勁大塊好厚切🥩用左慢煮保濕方法 鎖住晒啲肉汁 好juicy🔒加左啲調味再煎香 外面脆脆地 黑椒味好香🧂食落個豬味好濃 好肥美甘香 應該係靚豬🐷青蘋果蓉酸酸地 用嚟點下個豬肉 好解油膩感🍏薯蓉都好特別 除左綿密嘅薯蓉 仲有切粒嘅薯仔 豐富成個口感🥔另外仲加左啲sour cream落去 味道酸酸地 同皮更開胃🤍仲有三款煎香過嘅是日蔬菜:茄子, 翠肉瓜, 大啡菇 全部仲煎香過 又保持到啲水份🍆🥒🍄不過茄子略嫌太油🫣.📌黑白森林 $98賣相真係超吸

📌檸檬蜂蜜糖漬蕃茄 $42

📌藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉 $108
藍花蟹肉蝦膏貓耳朵粉

📌慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉 $228

📌黑白森林 $98
賣相真係超吸引 忌廉插住KitKat 仲有朱古力醬同oreo碎 朱古力控一定鍾意🍫
黑白森林
店員話兩個人未必食得晒 但係食完餐飯 都照清😎雞蛋仔係用左自家製蛋漿整 好夠蛋香味 唔會太重麵粉味🥚🍳外面微脆 咬落好鬆軟🤤除左面頭軟滑牛奶忌廉🥛入面仲收埋一球朱古力雪糕🍦最特別係雪糕底加左一層金沙醬 榛子味好濃🌰成個甜品層次非常豐富🤩
黑白森林
但個敗筆位係 雪糕個味係烘焙店嗰啲假朱古力味🥺雖然特登加左啲mascarpone cheese 但個味好騷 同朋友都接受唔到😖
📌薄荷檸檬四季春(set +$18 特飲半價) $19
店員冇介紹錯 真係幾好飲😍先係茶底嘅清香 再飲到酸酸甜甜嘅檸檬味🍋再到薄荷嘅清新🌿味道好有層次👏🏻
薄荷檸檬四季春

📌Polaris水果茶(set +$18 特飲半價) $24
走甜之後 好酸 但我好鍾意❤️用鮮榨橙汁做底 再加入熱情果, 香橙, 檸檬, 蜜桃🍊🍋🍑味道好fresh 好解膩🥰
Polaris水果茶
餐湯-南瓜忌廉湯