2016-10-20 293 瀏覽
跟朋友相約去太古Aeon 行下順便食個飯,大家突然又好想食拉麵就黎左試試,加上朋友的推介點都要試試佢。未行入去時覺得好似日式茶房,又有蛋糕同埋花茶飲,而且仲擺放了不同的靚茶杯,店名真係無改錯。諗都唔諗就決定點松葉蟹拉面, 好似幾特別禁。 我和朋友都各點了同一款拉面松葉蟹棒拉面($95):有3隻蟹腳,再加了隻半熟蛋(加$10)。面質沒有軟硬度適中,蛋湯底卻是充滿了鮮甜的味道,沒有覺得太鹹。之前一向食開的拉麵湯底都是非常濃味,但呢間別天神卻有令一番別有的味道。小龍蝦沙律($35):賣相仿如一個冰凍的雪糕球,擺左幾分鐘之食。配上旁邊的香脆的紫菜,好好食。可能食量大,所以覺得沙律份量有點小。餃子:每次食拉面都必食的其中一樣野,跟朋友都喜歡。煎的餃子好香,不會太油膩。永遠食甜品都有另一個胃,點了甜薯蛋糕及伯爵茶小蛋糕。伯爵茶蛋糕:雖然細件左小小,但係好好味。伯爵茶味道突出,好開胃。甜薯蛋糕:今次係第一次試薯類的蛋糕,看似好似好硬身,但食落的口感完全不同。好香甜薯味,好特別,值得一試。見到花茶杯禁靚,本身都諗住叫杯試下,但係真係太飽了。唯有等下次啦

松葉蟹腳拉面
小龍蝦沙律
餃子

永遠食甜品都有另一個胃,點了甜薯蛋糕及伯爵茶小蛋糕。
伯爵茶  及甜薯蛋糕

2016-09-02