2019-09-04 106 瀏覽
天后 係港島其中一個近銅鑼灣鬧市 又可以享受一片寧靜既地方今日 男朋友訂左位於天后既「蠔灣」 一邊享受美食 一邊商量下我地既人生大事 🥰餐廳座位比較少 預先打電話黎訂位比較好😃一入店 店員好熱情地安排我地既座位 同埋拎出menu介紹唔同菜式既特色😘由於我地都鍾情食生蠔同海鮮 所以必點菜式一定包括「生蠔海鮮拼盤」店員細心介紹每種生蠔既來源地同味道 建議我地順時針 由淡到濃咁品嚐🍴Chile Montt 肉質油潤 帶有豐富鮮甜味 South Africa 肉質偏牛奶白 好Creamy 鹹甜適中 海水味不太重 New Zealand 蠔身扁平 屬於充滿肉味鮮甜既生蠔Lambert 肉質肥美結實 散發香甜氣味 非常順口 有淡淡礦物質味Pousse en Claire 蠔肉肥美 但爽脆 重重既甜香味La Perle Noire 蠔肉厚身 極度Creamy 帶有海水味Urchin 餐廳附上紫菜包住黎食 另類食法 海膽十分鮮美 味度濃郁 口感細滑 入口即溶Cherry Stone 肉質脆身 鮮甜味 淡淡海水味會慢慢滲出 Scallop 帶子肉身豐厚 極有彈性 味道鮮味甘甜「Lobster Pasta
天后 係港島其中一個近銅鑼灣鬧市 又可以享受一片寧靜既地方

Urchin 餐廳附上紫菜包住黎食 另類食法
海膽十分鮮美 味度濃郁 口感細滑 入口即溶
Scallop 帶子肉身豐厚 極有彈性 味道鮮味甘甜
Lobster Pasta黃金龍蝦卡邦尼意粉

「Lobster Pasta黃金龍蝦卡邦尼意粉」
呢個同黃金 姐係咸蛋黃既fusion菜 同龍蝦🦞非常夾
增強左龍蝦肉既鮮甜味 令意粉同時都增加左creamy口感

「Clams soup in garlic and sake sauces」
Clam既份量好多 所以完全未飲都感受到湯既鮮味 一定好濃厚
清酒令成個湯既甜味 再提升到另一層次
clam剛剛煮熟 仲保持到肉質既彈性 煮既時間掌握得十分好👍🏻
好多謝男朋友 花時間花心思 book左間靚靚餐廳 商量婚事
因為呢排搞婚事 而導致有點磨擦
藉著咁寧靜既環境 美食 大家終於可以開心見誠 談談點準備步入人生另一個階段🥰
i love u ,my wonderwall❤️
生蠔醬料
紫菜