天后嘅食街出名多嘢食,應有盡有,琳瑯滿目。而喺食街屹立多年,主打泰國菜嘅泰出色泰國餐廳就係我哋嘅心水推介。餐廳內掛上泰王及王后嘅相片,可想而知餐廳由傳統嘅泰國人主理,出品充滿地道暹羅風。泰式小食拼盤今次我哋叫咗二人餐,套餐非常豐富抵食。除咗湯之外,前菜嘅泰式小食拼盤,就有2串泰式沙嗲串燒豬、泰式炸蝦餅同埋泰式炸春卷。兩款炸物都好香脆,特別喜歡泰式炸蝦餅,蝦肉份量勁多,食嘅時候夠晒彈牙。泰式沙嗲串燒豬有意想不到嘅肉嫩,加上微微嘅焦香,非常惹味。泰式焗粉絲虎蝦煲隻隻虎蝦都大大隻,肉質彈牙之餘,仲要爆多蝦膏。重點當然係墊底嘅粉絲,完美地吸收晒蝦膏嘅鮮甜味,加上蒜蓉嘅香味,又香又濃!另外,伴隨蝦煲嘅仲有泰國香蔥蒜蓉包,建議上枱先食,如果唔係,粉絲就會索晒啲醬汁呀!無骨海南雞啖啖肉嘅無骨海南雞,啱晒我哋呢啲懶人!金黃色嘅雞皮,望見就流晒口水。雖然呢啲無骨海南雞係雞胸肉,好彩雞肉尚算嫩滑,而且海南雞唔肥,唔會成個碟都係油,所以食嘅時候無咁大負擔。菠蘿雞粒炒飯唔知大家最中意泰式菠蘿炒飯邊一種配菜? 我就最中意提子乾喇!甜甜哋嘅提子乾,除咗令人更開胃之外,重點係增加整個炒飯嘅口感。至於飯粒炒到粒粒金黃

泰式小食拼盤

泰式焗粉絲虎蝦煲

無骨海南雞

菠蘿雞粒炒飯
唔知大家最中意泰式菠蘿炒飯邊一種配菜? 我就最中意提子乾喇!甜甜哋嘅提子乾,除咗令人更開胃之外,重點係增加整個炒飯嘅口感。至於飯粒炒到粒粒金黃色並且粒粒分明,乾身得嚟又充滿淡淡黃薑同咖喱味。

泰式精美甜品
甜品係西米糕同椰子糕:西米糕超香椰汁味,仲有芋頭粒增加口感;至於椰子糕好清爽、入面仲有椰子肉,真材實料!

泰式珍多冰、泰式奶茶
泰國嘢嘅特飲又點少得珍多冰同泰式奶茶呢!珍多冰嘅綠豆粉條、椰汁、椰糖同冰碎,椰香味極濃,鍾意椰汁必點;至於泰式奶茶奶,奶香十足,但又唔會蓋過茶味,比例啱啱好。