2023-02-11 1179 瀏覽
今次特登同閏密嚟到天后食街上面的一間人氣居酒屋跟她食大餐,好好慶祝兼吹水一番 🔮日本啤酒拉麵其實我本身都係為咗呢一個啤酒啤麵吸引咗先來呢家餐廳!皆因造型實在太有Gimmick喇! 以大大個啤酒杯來做盛物器皿,真的很eye catching.舉住個大啤杯同honey講聲生日快樂,她更滿心歡喜啦!日本啤酒拉麵其實係無啤酒㗎,入面係店家的招牌冷麵,微甜的秘製冷麵汁和自家製的厚芝士忌廉做出啤酒泡沫造型,外型創意度十足! 店家更會付上一對長長的筷子俾你來夾麵!興奮打卡過後,店員見我雞手鴨腳咁都唔係好夾到D麵,仲特登再俾個大碗我,倒D麵出來方便食!服務很周到呢! 拉麵口感彈牙有韌度,微甜的拉麵汁配上秘密厚忌廉芝士,味道豐溢又順滑,更可配搭滷糖心蛋,蘿蔔蓉,真係好睇又好食呀! 🔮A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒配棉花糖兔兔酒2杯   我一向都好鍾意食壽喜燒,店家仲好有特式將個高湯精華熊仔🐻化,將成粒高湯整成小熊嘅造型極度打卡呀!真係好可愛囉!燒汁另上的,慢慢將燒汁倒入窩中,睇住隻熊仔慢慢溶咗,真係幾過癮😋窩入面仲配有埋蔬菜,豆腐日本菇,蒟蒻絲仲完全吸收哂高湯和壽喜燒汁嘅精華,十分滋味! 主角A5宮崎和牛

🔮日本啤酒拉麵

🔮A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒配棉花糖兔兔酒2杯

主角A5宮崎和牛,份量也不少,和牛味香濃,油花分佈平均,肉質嫩嫩的而多汁,擺入個壽喜燒窩中,燙幾吓,6成熟呈微紅,入口即溶,感覺 好幸福呢 !

食完還有兩小杯日本甜sakeh 配棉花糖, 先甜微甘辣,成個set嘗盡5味!真心正!

🔮饅魚牛蒡炸蝦卷
大大件卷物,汁燒厚切饅魚,入口滿滿鮮饅味!以牛蒡作材料頗特別,醃過的牛蒡酸酸地幾開胃,仲有即炸大蝦既鮮且脆口和鮮牛油果,整個壽司的配搭恰當!大份又飽肚!

🔮海產細味六杯蠔
一排6杯Tequila shot oryster 再以幻彩燈盒呈上, 七彩閃燈閃吓閃吓,嘅打卡able,又勁有儀式感,勁啱我同honey慶祝生日呀!小小shorter 杯裡都是新鮮嘅廣島蠔,有3款不同的醬汁,包括🔸️泰式酸辣醬汁🔸️雞尾酒醬和🔸️經典日式酸汁;店員仲會建議先食淡味的日式酸汁,最後才食濃味的泰式酸辣汁;肥美的廣島蠔,蠔味鮮濃,入口creamy,汁料味道佳又獨特,又咁打卡,勁推介呀!

🔮來到居酒屋當然要食吓串燒啦

🔸️燒天婦羅茄子串
將啲醬汁搽咗係個天婦羅茄子上面,外面味濃又脆,燒過更香口,上面還舖滿木魚絲,外咸內清,味道平衡得剛剛好

🔸️鹽燒燒汁牛肉金菇串
汁燒和牛卷,金落菜吸收哂牛肉汁和燒汁的味道,還有燒過的和牛,軟腍惹味又香口

🔸️明太子雞腿肉
雞腿肉嫩滑配上明太子醬來燒,微微辣更帶出肉香

🔮芒果烏龍熊茶
小熊造型絕對係餐廳的signature, 一上枱真係粒熊仔造型的綠茶冰浮吓浮吓咁,真堅可愛囉!我忍唔住高八度咁講咗聲,真係好得意呀!綠茶清新入口有芒果的香甜,上面還有幾朵乾花做點綴,絕對係解膩之選又打卡able呀!

🔮北海道士多啤梨牛乳乳酸
北海道的士多啤梨再加上北海道牛乳+yogurt

入口有很多士多啤梨肉,上面還有好多細細粒嘅可可脆脆,飲得出滿滿的🍓🍓味!!酸酸甜甜咁!解膩又開胃!可能係因為杯飲品係粉紅色的關係,少少心又跳出來喇!

餐廳無論由門口到店面裝修都極具日本傳統居酒屋風格,牆上貼上古時日式和民五彩繽紛的旗漁民手牆紙,牆頂擺放滿日本清酒樽,還有一系列的和風木系的燈飾和枱椅,真的有種置身係日本夜原宿的感覺!三五知己吹吹水,來個串燒,或是談心或是小慶祝也十分適合不過呀!
饅魚牛蒡炸蝦卷
饅魚牛蒡炸蝦卷