2017-12-06 133 瀏覽
這間位於太子界限街的餃掂經常大排長龍,尤其是午飯及晚餐時間,門口超級多人排隊,今日就跟同事一起去食個提早的晚餐,再返公司OT。好彩我們早點到達依然有位,大既七時就已經全場滿座,外面開始派飛仔。店內有個天下第一餃的招牌,唔知係真唔係呢。先叫了個湯餃試試,韮菜拼雲耳椰菜湯餃,兩者中韮菜味濃郁,雲耳椰菜則比較爽口,豬肉餡十足,餃子有豐富肉汁,皮薄餡多,十分飽肚。湯底是以粉葛等人材料煲成,清甜無味精。另外再叫了個鮮肉雲吞麵,雲吞細細粒共有十粒,話明鮮肉緊係無蝦啦,有別於平時食開的廣東雲吞,這個鮮肉雲吞細細粒一啖一隻,有肉汁之餘又夠飽肚,雲吞麵有點似上海麵,不過比較腍,湯底是普通豉油底,清清淡淡。同事喜歡食皮蛋,所以叫了個黃金皮蛋,皮蛋鬆化,入口即溶,味道不錯。整體味道不錯,其中餃子更是鎮店之寶,隻隻都包到一模一樣,都唔知廚房每隻不同味道的餃子點樣分到。

店內有個天下第一餃的招牌,唔知係真唔係呢。

黃金皮蛋

黃金皮蛋