2019-02-06 415 瀏覽
平時上網都見到好多關於熟成牛,淨係睇文字描述同圖片已經令我流曬口水,今次經朋友介紹嚟到呢間位於灣仔QRE Plaza既hEat,從電梯出嚟就可以見到放滿熟成牛嘅涷櫃。窗邊有鞦韆位,感覺非常relaxing,每一枱嘅空間感非常足夠,食地中海菜既餐廳果然非常寫意舒適,令我可以忘卻自己身在灣仔呢個擁擠嘅地方。餐廳酒類嘅選擇頗多,患選擇恐懼症嘅我哋諗左好耐都未能決定,職員建議可以根據我哋嘅要求,為每人特製一杯cocktail,非常貼心,我哋仲可以欣賞職員調酒既英姿。我要求酒精濃度高啲,所以職員特製咗呢杯whisky sour,酒杯頂層有一層泡,以此隔絕室溫既影響,不至於影響酒的口感及外觀。女友嘅要求都係酒精濃度高,但同時要求易入口,職員特製左杯 French 75,外觀好似champagne ,但更易入口。飲緊cocktail既時候,食物已陸續上菜。首先上菜嘅係Seasonal Clams with Bread in Josper Grill。蜆大隻鮮甜,醬汁非常creamy夠濃稠。蒜蓉包烤得香脆,蒜蓉佈滿係麵包上,所以比一般更辣,蒜蓉包沾上seasonal clams既醬汁一流。之後上菜既係

Whisky  Sour

French  75

Seasonal  Clams
Bread  in  Josper  Grill

之後上菜既係carabineros ,係西班牙既紅蝦。餐廳以黑色熱石板呈上,更顯佢嘅珍貴。一隻既size已經有我手掌咁大,簡單嘅調味已經能帶出紅蝦嘅鮮甜,肉質彈牙,只能說紅蝦係我食過最好食嘅蝦。
Carabineros

期待已久嘅主角終於出場,就係Striploin in House Dry Aged 30 days,我地叫左250g,份量啱啱好,肉既顏色上較鮮粉紅,肉汁豐富,肉質軟嫩仍有咬口,肥膏嘅部份慢慢咀嚼,當中既香味便會慢慢散發出嚟。
Striploin  in  House  Dry  Aged  30  days  (250g)

我哋叫多一個side dish,係Potato Gratin。比起薯蓉,我更鍾意呢款potato gratin。
Potato  Gratin

今次係我第一次食熟成牛,就已經比佢深深吸引着。價錢的確不菲,但我認為一切都係值得,令我對美食有一個新嘅詮釋。
2019-01-23
Whisky  Sour
French  75
Seasonal  Clams
Bread  in  Josper  Grill
Carabineros
Potato  Gratin
  • Seasonal Clams
  • Bread  in  Josper  grill  with  olive  oil  and  garlic
  • Prime  CAB  Striploin