2019-05-09 1266 瀏覽
Chotto Maki 是一間日式太巻專門店,特色在可以 DIY,fusion 風格的餡料多元化,而且有點新意,仲可以一次過可以選六款,相比平時吃到的多好多,食起來份外有層次,材料新鮮美味,堂食環境簡潔,更加欣賞外賣包裝,非常企理漂亮,我認為是中環食晏一個好選擇。我最喜愛的DIY選擇: 鰻魚、玉子、牛油果、蘆筍、配合香脆的櫻花蝦及紫菜,以鰻魚醬汁調味,軟滑香脆的對比,吃起來很有層次。Signature Rolls 方面我喜歡 Beef-Iyaki ,日式燒牛肉、青瓜、豆腐皮、牛油果及蒜片、然後配上自家製鰻魚醬汁,燒牛肉始終是肉,相比其他材料惹味,十分討好。Black Magma,帶子、吞拿魚茸夾天婦羅脆脆的組合配黑芝麻醬,材料新鮮,調味適中,味道相當好。今日 Specials 有 Lobster 龍蝦卷,三文魚配龍蝦沙律、牛油果及黃瓜,日西混合的口味,軟軟滑滑的口感。如果想更豐富,可以添加麵豉湯及烏冬,欣賞烏冬裏面嘅腐皮,甜甜的幾好食,但烏冬本身就是一般貨色。外賣的包裝設計非常出色,透明頂可以見到食物,紙盒大小剛好配合,太卷唔會走位,木筷子貼在旁邊,方便唔會失。價錢合理,值得回頭的店

Signature rolls

我最喜愛的DIY選擇:

DIY: 鰻魚、玉子、牛油果、蘆筍、配合香脆的櫻花蝦及紫菜

Black Magma

Lobster 龍蝦卷

價錢合理,值得回頭的店。
2019-05-04
DIY: 鰻魚、玉子、牛油果、蘆筍、配合香脆的櫻花蝦及紫菜