餐廳: 燒肉LIKE (新城市廣場一期)
資訊:

2022-02-20 1465 瀏覽
沙田開咗哩間日本過江龍,我同朋友都慕名而來,試下哩間一人燒肉。嗰日我哋午市時間去食,午餐時間都幾多人,我哋等咗差唔多一個鐘。我哋係等嘅時候梗係打開餐牌諗定食邊一個餐先啦,我哋都不約而同揀咗Like套餐,有齊牛五花、牛舌同埋橫隔膜肉。當我哋入座,我見到餐枱上有6種唔同嘅醬,又有黑椒同海鹽,隨時可以轉下口味。而上枱速度都十分之快,電話📱落單之後過咗一陣就嚟咗飯、湯同配菜 (雖然哩啲都唔算得上啲乜,𢳂飯、裝湯要幾耐,但係對肚餓嘅人嚟講,都幾恩惠㗎) 無耐,肉都嚟埋啦。牛五花當然係燒肉入面嘅標準配置,有肉味又有油味。除此之外,牛橫隔膜肉都值得一讚,佢充滿肉味,唔輸俾牛五花,但係唔鍾意厚肉嘅就可能唔好點哩一道,因為佢要咬好耐。至於牛舌就略嫌唔夠厚,燒完縮咗好多,牛舌咁都正常嘅,不過食落就無咗份口感。記得帶卡、八達通或者其他電子付款工具呀,因為我當日去食係唔收現金㗎 (唔知係咪間間分店都係咁🧐)

牛舌
牛五花及橫隔膜肉