2020-03-20 1266 瀏覽
好耐無同朋友聚聚,又好耐都無乜點出遠門食嘢,所以約咗係尖沙咀食個晚飯。呢間餐廳可以話係巧合地遇上,本身想係厚福街一帶揾揾,見到門外有一條小人龍,於是好奇睇睇餐牌,乍看之下「和牛漢堡扒」,而且價錢平民,食得起!瞬速加入人龍等位。雖然唔好見鋪頭細細,其實位置都幾多,等咗一陣一批客人埋單就好快入座。係門口等候期間已決定好分別柯打:芝士蛋蒜和牛漢堡扒、墨西哥辣椒和牛漢堡扒、金橘檸檬特飲及雀檸。最先上嘅其實係芝麻椰菜絲、麵豉湯加白飯,仲有泡菜同醬油調味料。對我而言,跟餐有齊沙律、飯、湯,真係十分齊備,已經預感到會非常飽腹。話口未完,最令人期待嘅和牛漢堡扒隨即趕上,呢種石燒同之前食過嘅有啲唔同,全靠一塊燒熱好嘅石去煎熟碎牛。至於細份和牛份量都分開煎咗好多次,感覺食極都仲有;再加上又要落手落腳,所以個人覺得都既抵食又幾好玩。當然最重要係能夠控制番漢堡扒嘅生熟程度、尺寸厚度等等,岩哂食得嫌尖嘅我!先講蒜味芝士和牛漢堡扒,其實和牛味好濃郁,我估假如純原味應該都會非常唔錯;至於加入芝士同蒜片,食落野味一啲。另外亦試過夾住泡菜食,又係另一種滋味,爽脆泡菜嘅辣都幾開胃,重點鋪內泡菜幾好食。而蛋方面,我比較分開
芝士蛋蒜和牛漢堡扒
先講蒜味芝士和牛漢堡扒,其實和牛味好濃郁,我估假如純原味應該都會非常唔錯;至於加入芝士同蒜片,食落野味一啲。另外亦試過夾住泡菜食,又係另一種滋味,爽脆泡菜嘅辣都幾開胃,重點鋪內泡菜幾好食。而蛋方面,我比較分開地送飯,沒有太大感覺。但整體我覺得豐富,而且和牛碎肉後,都係咁好食,呢個價錢實在係平民,值得。
芝士蛋蒜和牛漢堡扒
我其實亦有小試朋友嘅墨西哥風和牛漢堡,本來以為會太辣,但實物又感覺正常好多,應該是上層加了一少許酸瓜,肉裡有些微嘅辣味,我唔太食得辣,但可以應付得到。整體味道呢,我形容有少少似Pizza至尊批嘅味道,和牛嘅味道有少少被蓋過。濃味但微辣,送飯都一流。所以兩款各有千秋,因喜好可以決定點揀。
墨西哥辣椒和牛漢堡扒
飲品方面,選擇唔算太多。但特飲味道正常,而且份量算大杯,所以食得太溜,叫一杯清清地中和一下,都還可。罐裝飲品唔算海鮮價,亦可選。
金橘檸檬特飲
離開個陣,問了朋友整體感想,睇住門口人龍又比剛才長一啲,其實都能夠理解。二人都覺得今晚呢餐都頗滿足,難得有間店可以最後乾乾淨淨食哂所有嘢。雖然叫咗細份,其實又可以食到好飽!兩人一齊食兩百幾蚊埋單,比起食放題更好味更有意思,尖沙咀又多咗一個食飯選擇。