2024-04-21 253 瀏覽
最近天氣又濕又熱, 最岩食d清涼開胃嘅野, 例如omakase咁😆其實都係借口嚟嫁姐, 適逢朋友生日所以就同佢去左食omakase慶生! 今次就揀左位於尖沙咀嘅粋, 其實之前嚟e頭食飯一直都幾想試下E間餐廳, 餐廳位於旺中帶靜嘅一個樓上鋪! 上到去外面有個大大嘅露天位置, 可以比客人飲下酒傾下計, 不過當日落住大雨, 所以就直接入左餐廳! 餐廳環境乾淨企理, lunch time亦有唔少客人, 今日為我地準備食物嘅就係鴻師傅, 師傅基本功紮實, 刀工細緻, 每一貫壽司握飯, 調味都處理得很好, 加上師傅講野風趣幽默, 所成餐飯都食得幾開心!⭐鱈魚片唔係好多omakase都會有鱈魚片做前菜小食, 如果有嘅話的確幾加分, 因為除左令人有想點酒精嘅想法外, 係餐點興餐點之中, 有d小食食下做間場感覺會更開心⭐沙律沙律菜清楚爽脆, 配上甜甜酸酸嘅醬汁, 食落味道相當開胃⭐炸菜漬,薑,苦瓜漬E到嘅漬物的確令人幾有驚喜, 炸菜漬爽爽脆脆, 苦瓜漬微甘爽口, 食落令人胃口大開<壽司九貫>⭐鰤魚入口軟韌適中, 肉質結實, 油脂比較豐富⭐深海池魚壽司用左豉油wasabi調味, 爽口帶一點

⭐鱈魚片

⭐沙律
沙律菜清楚爽脆, 配上甜甜酸酸嘅醬汁, 食落味道相當開胃

⭐炸菜漬,薑,苦瓜漬

<壽司九貫>

⭐鰤魚
入口軟韌適中, 肉質結實, 油脂比較豐富
⭐深海池魚壽司
用左豉油wasabi調味, 爽口帶一點油脂味
⭐富山灣白蝦仔壽司
一件壽司大約20隻白蝦仔整成, 蝦味濃郁, 入口即溶
⭐北海道帶子
加左少許柚子皮, 食落口感比較清新
⭐鰤魚(野生油甘魚)
用左柚子楜椒作調味, 食落油脂豐腴, 層次感豐富
⭐鮫鰈
燒右口魚邊, 配搭柴蘇葉同蔥同食, 肉質非常滑溜,味道清新
⭐赤貝壽司
師傅先將赤貝拍一拍, 令食落口感更爽口, 味道鮮甜幾好食
⭐醬油漬赤肉壽司
用醬油漬過嘅赤肉, 肉質細嫩味美帶醬油嘅甘香

⭐大拖羅壽司
師傅先將大拖羅燒一燒, 將魚油迫出同時令油脂更均匀,入口完全感受到油脂爆發嘅感覺

⭐北海道馬糞海膽壽司
師傅好慷慨咁將一堆堆嘅北海道馬糞海膽放上壽司飯上面, 食落鮮甜無比, 入口即化

⭐吞拿魚手卷
除左夾住滿滿嘅吞拿魚仲有脆脆同各樣配料, 食落口感相當豐富, 大滿足

⭐茶碗蒸
蒸蛋口感滑溜, 味道不錯

甜品
甜品有杏仁咖啡同益力多雪糕, 兩款都幾特別, 而且幾岩而家嘅天氣, 杏仁咖啡味相對出色, 咖啡味幾香, 而且食到杏仁粒粒嫁
2024-04-06