翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2020-09-26 88 瀏覽
限聚令放寬之下朋友急不及待搵我出嚟食飯聚一聚!佢知我哋一家都鍾意食蟹專登搵咗一間有蟹食嘅舖頭,宜家仲做緊優惠真係幾抵食!四個人我哋揀咗兩款嘅蟹「黑胡椒蟹、黃金流沙蟹」,除咗蟹之外,仲有好多款嘅小菜都做緊半價優惠,我哋都揀咗幾款小菜試試「黃金豆腐、粥油沈鱔球、話梅涼瓜同豉油王生煎五花腩」,見網上都多食家推介這幾款打卡菜式「黃金流沙蝦球、食神炒飯」我地都叫左試試。但這幾款小菜就沒有任何優惠嫁!嘩嘩嘩😱到底四個人食唔食得晒呀!先黎黑胡椒蟹,洋蔥同蟹一齊炒,洋蔥同蟹都入晒胡椒味再黎黃金流沙蟹,相比之下就差少少啦。黃金流沙原來係乾身嘅,乾身又點叫流沙表面嘅黃金根本入唔到蟹肉,有點分開嘅感覺!黃金豆腐非一般椒鹽豆腐,表面炸得好香脆,唔會油琳琳,入面嘅豆腐做好嫩滑!粥油沈鱔球,粥底用左薑絲、白蘿蔔絲煮,應該用這粥沈熟鱔球,有6-7舊鱔球,舊舊都啖啖肉,仲要係無骨喎豉油王生煎五花腩我本人就不太喜歡,肉有點肥,佢煎得唔夠香,同肉質有點嚡。話梅涼瓜又一驚喜小食,浸出來嘅苦瓜唔再苦,甜甜酸酸,幾開胃,好味黃金流沙蝦球,好多人推介,但我就覺得炸醬有點油,但蝦係爽口新鮮食神炒飯再黎驚喜,外表同味道都值得一讚,飯
限聚令放寬之下朋友急不及待搵我出嚟食飯聚一聚!

嘩嘩嘩😱到底四個人食唔食得晒呀!
先黎黑胡椒蟹,洋蔥同蟹一齊炒,洋蔥同蟹都入晒胡椒味
黑胡椒蟹

表面嘅黃金根本入唔到蟹肉,有點分開嘅感覺!
黃金流沙蟹

黃金豆腐嘩

粥油沈鱔球

豉油王生煎五花腩

話梅涼瓜

黃金流沙蝦球

食神炒飯再黎驚喜,外表同味道都值得一讚,飯有菜粒,蝦粒,蟹子,每口飯食落都脆卜卜,唔知係因為蟹子,唔知仲有咩食材令佢有這口感!
食神炒飯

清蒸蟶子我就因為太飽沒有食了
但蟶子睇落都好大隻,媽媽話好爽身,再一次大讚
清蒸粉絲蟶子

今餐食左好多新款菜式,大滿足

黑胡椒蟹
黃金豆腐嘩