餐廳: Dim Sum Library
資訊:

2023-09-26 1285 瀏覽
相信冇乜邊個香港人唔鍾意去酒樓歎茶食點心🥟不過食得多傳統點心 難免會有少少悶 想試下新嘢 而家就有唔少餐廳供應賣相精緻嘅新派點心絕對滿足到識食又愛打卡嘅香港人🤣今日我就去咗位於太古廣場嘅Dim Sum Library一試佢哋甚有特色嘅點心🤤餐廳走型枱路線 以黑、金色為主調仲有酒吧供應cocktails同mocktails配點心一同享用係個不一樣嘅體驗😎我揀咗佢哋嘅Late Lunch / Early Dinner Menu ($360)有點心作前菜 兩款小菜同一個飯/麵為主菜仲附送甜品🍰同飲品🍹先來三款色香味俱全嘅點心😋黑松露蝦餃以黑松露昇華蝦餃嘅味道 非常惹味可口珍珠帶子餃以少見的綠色和紅色為主色 感覺新奇有趣 珍珠帶子口感彈牙 擔擔湯包以鮮豔的橙黃色引起人食慾 小籠包皮薄 帶少量麻辣味 食起來好過癮再來兩個酥脆嘅中式炸點🤤個樣十足十蜂巢芋角同蘿蔔絲酥餅但原來入面嘅餡料係「做咗手腳」!前者換成了椒蜆 後者則是黑椒和牛兩者味道皆非常濃郁😙顛覆咗我對蜂巢芋角同蘿蔔絲酥餅嘅既定想法再來一道塔香米椒和牛肉和牛油香十足 肉質鮮嫩食得好滋味之後係石燒大澳蝦醬唐生菜🥬用石鍋上碟熱辣辣🔥配上大澳蝦醬
相信冇乜邊個香港人唔鍾意去酒樓歎茶食點心🥟
不過食得多傳統點心 難免會有少少悶 想試下新嘢
而家就有唔少餐廳供應賣相精緻嘅新派點心
絕對滿足到識食又愛打卡嘅香港人🤣

今日我就去咗位於太古廣場嘅Dim Sum Library
一試佢哋甚有特色嘅點心🤤
餐廳走型枱路線 以黑、金色為主調
係個不一樣嘅體驗😎

擔擔湯包以鮮豔的橙黃色引起人食慾
小籠包皮薄 帶少量麻辣味 食起來好過癮
再來兩個酥脆嘅中式炸點🤤
個樣十足十蜂巢芋角同蘿蔔絲酥餅
但原來入面嘅餡料係「做咗手腳」!
前者換成了椒蜆 後者則是黑椒和牛
蝦球炆伊麵
甜品係最近大熱嘅開心果乳凍
質感好滑好creamy😍
飲品方面🍹 我揀咗名為
One Thousand Years of Song🎶嘅cocktail
坦奎麗琴酒混合茉莉花茶☕
加入白蜜桃果泥🍑 柚子 檸檬汁🍋和蛋白