好耐無去過文青類似既caғe啦🤗今日超期待呢!因為同朋友約左去長沙灣新開左一期既caғe,之前睇過下相個環境好似幾幾舒適咁😇.晏晝兩點十五分左右到達!行緊去既時候見到d街市啊屋村啊同呢間別樹一格既caғe係好唔同感覺所以一到門口就覺得係幾吸睛既!基本上每個經過既人都會停低望兩眼🤓等左10分鐘左右就有位啦,其實門口既位置都幾舒服😗有一點外國的街頭風格,打下卡呃lιĸe都唔錯☺️但安排左坐入面!始終係主打茶館!所以貫徹簡約清新風!樓底又高🤩所以係幾舒服!仲有我最愛的木系元素做裝潢之一😎睇睇мenυ~~餐牌野食款式有三類!供應茶食套餐、蛋糕套餐、散叫小食!ғιnally我地叫左兩份套餐及兩款甜品🌟👍🏻套餐一條龍服務!包括前菜、主食、小食兩款、飲品$78前菜選了蔬菜沙律冰鎮及洛神花車厘茄洛神花車厘茄值得一提!✨超好食!洛神花味恰當好處,不酸又不會過甜!腍腍地😍.主食選了茶漬飯及茶湯冷麵;小食就四選二茶漬飯餐配了紅茶雞翼、茉莉花豆腐!雞翼有三隻,紅茶味就冇乜但都幾大隻香口!用柚子作配食落煙煙韌韌✌🏻而豆腐其實煎得幾好!但可能因為天氣開始熱既關係三舊入面有一舊酸了!🤨茶漬飯!茶既份量自己因喜好而添加
晏晝兩點十五分左右到達!
基本上每個經過既人都會停低望兩眼🤓

睇睇мenυ~~
餐牌野食款式有三類!供應茶食套餐、蛋糕套餐、散叫小食!
ғιnally我地叫左兩份套餐及兩款甜品🌟

👍🏻套餐一條龍服務!包括前菜、主食、小食兩款、飲品$78
前菜選了蔬菜沙律冰鎮及洛神花車厘茄
主食選了茶漬飯及茶湯冷麵;
小食就四選二
茶漬飯餐配了紅茶雞翼、茉莉花豆腐!
茶漬飯再加香茅薑茶脆魚塊、烏龍茶雜菇

茶漬飯!茶既份量自己因喜好而添加!但茶味清香加入飯中變成泡飯,好清新完全不油膩都幾健康😌加埋飯素增加食慾😙

另一個餐茶湯冷麵就配香茅薑茶脆魚塊、烏龍茶雜菇👍🏻
香茅薑茶脆魚塊都幾大舊魚肉又嫩滑加上配左橙味既自家醬料好清新呀!呢個都好食😛最緊要唔油膩呢而個烏龍茶雜菇茶係普通既菇菌!帶點牛油香 唔會唔好味囉😂😂
茶漬飯餐配了紅茶雞翼、茉莉花豆腐

個茶湯麵真係同我想像中唔同!十分淡口!可能個茶底太清新啦!冇咩味!唔太岩我呢個重口味人士😂😂但麵條煙韌幾好食!😊😊
我會推介茶漬飯再加香茅薑茶脆魚塊、烏龍茶雜菇😁🤞🏻
野飲叫左杯薄荷朱古力南非博士茶同蘋果茶
佢一黎到好貼心咁有個分鐘計時漏斗⌛️等你焗多陣先飲😽

蘋果茶就清新加蘋果味好重唔算好特別!但係杯穩陣野飲✌🏻
而杯薄荷朱古力博士茶就真係好特別啦🧐
薄荷味道香氣撲鼻都遮蓋了朱古力味道!但係會有一點aғтer тaѕтe!幾解膩同埋沖泡一兩次都幾出味
薄荷朱古力南非博士茶

其實我幾喜歡佢個飲品мenυ既設計!💞
因為好貼心地咁寫上各杯茶既功效,會知道自己飲緊咩又可以學多樣野🙂

食完正餐當然要食甜品
其實我係沖住個自家製的戚風伯爵茶原個蛋糕而黎!好彩未賣晒🧡
期間限定好驚一早已經賣完呢😂總共共兩層戚風,中間抹上忌廉芝士,蛋糕超級鬆軟,軟熟到我覺得可以再食多個同埋伯爵茶味相當岀色好清新! 🤩🤩🤩超推介

戚風伯爵茶原個蛋糕
仲叫左多款比利時窩夫 ($68) 呢個等候時間有點耐🧐雪糕就揀左苿莉花蜜糖綠茶同大紅袍味幾得意既配搭~~自家製茶味都算是濃郁,配上熱辣辣既窩夫幾一凍一熱既感覺!唯獨是⋯窩夫略甜呀!無咁甜既話就唔會覺得有點膩了!
比利時窩夫

呢度既ѕervιce比想像中要好!因為ĸeep住都人流人往會覺得都唔係好得閒理我地😂但每樣野都有解釋之餘又溫柔!成餐飯都食得幾放鬆享受☺️
2018-03-31
茶漬飯再加香茅薑茶脆魚塊、烏龍茶雜菇