2022-03-12 2531 瀏覽
泰國菜對我嚟講通常只會喺飯聚先食到,有好多小食又方便share,但疫情下又冇晚市,就冇乜接觸泰國菜。有日突然懷念起呢樣野,就自己一個人去到大圍拜訪呢間黃色船麵店。 阿叔泰麵有兩家分店,只在元朗/大圍。老闆之前遠征泰國拜師,目的就係令港人都食到正宗船麵。 大圍店記得佢之前有裝修過,店外以燈裝飾窗邊+新型亮燈引起我注目。店內牆壁畫滿油畫,枱頭望有竹支+布扇形成泰式風扇,開咗窗後又有夏天陽光feel。 食物就好簡單有牛/豬肉船麵,椰湯/冬蔭湯麵,各種泰式飯。+$15又有得揀多種小食,但平日都要收加一。 牛肉船麵$60 「船麵故名思意就源自於船上,當時泰國水路發達,國策鼓勵人們以麵條作為主食,船家小販為了令岸上客人都食到湯麵而唔會因船隻搖蕩而倒瀉,就將麵整得特別細碗而成名。 船麵湯底最主要由牛/豬肉湯頭,加入黑醬油,腐乳,牛/豬血令顏色更深,再有多款香料藥材形成家傳配方。」 湯底唔算太黑,聞落充滿藥材,飲落順喉偏向清甜,有牛骨嘅濃厚同香草嘅口鮮感,唔會太咸/重口味。 旁邊有四款醬汁,仲寫埋「四大調味,缺一不可」,佢咁講我就當然跟到盡。我就各加咗一羹。魚露增加了咸鮮味,加上白醋/白糖/辣椒粉,變

牛肉船麵$60

牛肉船麵

旁邊有四款醬汁,仲寫埋「四大調味,缺一不可」,佢咁講我就當然跟到盡。我就各加咗一羹。魚露增加了咸鮮味,加上白醋/白糖/辣椒粉,變到又甜又酸,我個人係鐘意欣賞食物嘅原味,對我而言加埋同原本清純嘅湯底已經完全唔一樣。對於鍾意乜都要點醬嘅人嚟講就可能冇問題,但對我而言加一點魚露已經足夠。

牛肉船麵-牛丸

牛肉用上牛腩,份量十足,肥瘦均衡,肉質軟嫩微帶爽彈,筋位唔會韌到舊膠咁,唔錯。牛丸細細粒,肉質結實緊緻,極之彈牙,我就幾鐘意。豬皮響面頭放得超多,純粹索哂D湯汁而微微軟靭。

麵條揀咗金邊粉,幼細爽口,索哂D湯汁。配上大量羅勒葉與莖,芽菜,成個麵都偏向清爽。

粒粒雞棗(Lunch set+$15)

粒粒雞棗

$15有六粒又幾抵玩。外皮由腐皮包上,炸得微脆而鎖上肉汁。內裏係混合豬肉、蘿蔔、䓤花同軟淋清新嘅肉饀,並不是雞肉+紅棗(小時的迷思)。配邊有微辣甜酸醬,加上魚露,又有另一番滋味。
粒粒雞棗

$82.5 (午餐)
牛肉船麵
牛肉船麵-牛丸