2023-07-10 1818 瀏覽
女友小熊話有段時間無食潮州菜,想食螄蚶.唔知點解,潮州菜先有螄蚶?我係屯門出差,小熊係香港島收工,於是揀個兩者中間位置開餐,中間位置係荃灣,上網睇睇,明記係荃灣有分店,於是上明記開餐.旺角明記唔只幫襯一次,所以放心幫襯荃灣店. 另外仲有個目的,旺角店舖嘅凍0茶有粒熊仔冰粒,女友小熊好鬼鍾意話佢好Q,所以想會吓粒熊仔冰粒!唉.... 我有時對住小熊,都會頂唔順佢D傻勁! @_@:荃灣店就無熊仔冰粒供應,但有大大杯凍0茶而且圍圍枱都點,成個啤酒杯咁大杯,我同小熊兩個人點一杯都係啱啱好飲哂,依家天時暑熱,有杯咁巨型嘅凍0茶絕對加分不少,只係賣36蚊! 出面D茶記,差不多賣成20蚊仲要得果丁咁細杯份量,即刻將果D茶檔比下去!加分地方仲有兩點,第一係D小食花生,明記花生夠香口夠脆,有D餐廳嘅花生一入口,唔夠脆入哂氣,相當無引,雖然問題小小,但如小小問題都忽視,質素好極有限,大大扣分.第二點係個螄蚶夾,試過用D螄蚶夾,爛都俾客用! 有D就用得多有損耗,開螄蚶唔夠乾淨利落,今次螄蚶夾好好用! 一開就攪掂!等我開多幾隻俾女友小熊食先! 易開!螄蚶用酒醃制,仲有蒜香同莞茜香,又鮮嫩又爽口,食到停唔到口,
女友小熊話有段時間無食潮州菜,想食螄蚶.

唔知點解,潮州菜先有螄蚶?

旺角明記唔只幫襯一次,所以放心幫襯荃灣店.

唉.... 我有時對住小熊,都會頂唔順佢D傻勁! @_@:

等我開多幾隻俾女友小熊食先! 易開!

螄蚶用酒醃制,仲有蒜香同莞茜香,又鮮嫩又爽口,食到停唔到口,一流!

另外點咗墨魚大腸鵝腸三併,黃金魷魚鬚同細蠔仔粥.

墨魚唔韌大腸同鵝腸唔多膏夾自己口味,而且鵝腸爽脆,最緊要點人辣油,我唔好辣,但潮州菜嘅辣油例外,因為味道好正,辣度啱啱好又有蒜香,點滷水一流!

黃金魷魚鬚外脆內軟之餘,多一份鹹蛋黃香,份量足夠無偷工減料.

自知眼闊肚窄,所以蠔仔粥只叫一客細碗,餐廳又好鍋心,有大碗細碗供應,蠔仔size比較大,入口鮮嫩,係另一道滿意菜式.

唔好睇佢門口細細,上到去原來坐滿客爆場! 同下面冷清清街頭成強烈對比!

最後,冷氣足夠,唔會食到大汗疊細汗,好舒服咁食哩餐晚飯.
潮式秘制螄蚶
墨魚鵝腸大腸三併