2024-02-13 312 瀏覽
湖越Lake Vietnam📍大埔大美督大美督村47號地下D號舖味道:😋😋😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏😏😏上次夜晚入大尾督覺得氣氛唔錯,今日趁年初三赤口冇去拜年,同老公日頭再入大尾督玩,撞正紅日周圍都冇晒車位,咁啱見到呢間越式餐廳都有得免費泊車,緊係唔好錯過啦,於是我地就決定午餐試下呢間越南餐廳🇻🇳門口有幅壁畫,充滿越南風情🌴店員好有禮貌咁帶我哋入座,由於今日天氣唔錯,又唔太凍,所以我哋揀咗露天位置坐,日頭嘅湖景就係好靚,水天一色,靜係呢個景已經好值錢🏞️餐牌設計似一本雜誌,圖文並茂,唔單止介紹左野食,入面仲好細心咁介紹餐廳嘅歷史佈局 ,例如洗手間嘅位置,好細心👍🏻我哋order咗1️⃣湖越生熟牛肉湯粉💰82先講下湯底,據店員所講佢哋用了成晚熬製牛骨湯,用咗多達五十斤的牛骨熬製而成,絕對冇加任何味精,湯底非常濃郁,充滿牛骨的香氣。😍配菜方面有安格斯牛肉,非常鮮美嫩滑,柔軟的肉質,入口即化。另外仲有牛展,炆得腍滑,這樣肉質更加嫩滑多汁。配料方面我聽說他們加入了芽菜、蔥花、洋蔥和炸豬皮。這些配料應該為湯粉增添了豐富的口感和口味。最後係河粉。呢碗湯粉中的河粉好似絲咁幼
湖越Lake Vietnam

📍大埔大美督大美督村47號地下D號舖

味道:😋😋😋😋😋😋😋😋😋
環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑
服務:😏😏😏😏😏😏😏😏😏

門口有幅壁畫,充滿越南風情🌴
店員好有禮貌咁帶我哋入座,

我哋order咗

1️⃣湖越生熟牛肉湯粉💰82

最後係河粉。呢碗湯粉中的河粉好似絲咁幼滑的同和湯底完美結合,讓人回味無窮。

2️⃣越南撈檬💰88

撈檬好爽口,😍我哋揀咗豬扒同埋春卷,撈埋魚露酸汁,帶來了酸酸甜甜的味道,增加了整體的口感。配料加入了青瓜絲、🥒生菜絲、🥬紅蘿蔔絲🥕和花生碎,🥜這些配料應該帶來了不同嘅口感和風味。青瓜絲清脆爽口,生菜絲帶有獨特的香氣,而紅蘿蔔絲則增添了一啲甜味。至於花生碎,增添了一些額外的香脆口感,每一啖都充滿了豐富的滋味。🤤🤤

3️⃣越南豬耳扎肉(8件)💰68
豬耳扎肉由豬耳片和薄切的豬肉組成的。由於用咗香料和醬料醃製,食落去好香,😋😋豬耳片帶有脆脆的口感,非常美味,上面仲有啲蒜泥,增加咗香味。😍

4️⃣芒果軟殼蟹米紙卷💰128

芒果軟殼蟹米紙卷口感層次豐富,食起來既好味又大大舊,真是不得了的美食享受!

首先,米紙軟綿綿的,煙煙韌韌,但非常輕盈,唔會太厚,輕易地包裹住其他的食材。

跟住到軟殼蟹。軟殼蟹炸得好脆,一啖咬落去發出脆脆嘅聲音。這種脆脆嘅口感同米紙嘅軟綿綿形成咗絕佳嘅對比。

再來是沙律菜。沙律菜非常爽脆,帶有一啲清爽嘅風味,為整個米紙卷增添一些額外的口感。

最後係芒果。🥭
呢舊芒果帶有清新嘅味道,能夠為整個卷提供一啲清新嘅感覺,太美味了!係今餐嘅MVP🥇

#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #越南菜 #香港美食推介#大尾督美食推介 #大尾督村美食推介#越南餐廳 #打卡餐廳 #湖越#越南餐廳關注組 #大埔#大埔好去處 #食在大尾督 #午餐#Taipo#Tai Mei Tuk#Lake Vietnam #hongkong#hongkongfood #Vietnam food #hongkongfoodie
湖越生熟牛肉湯粉
越南撈檬
越南豬耳扎肉(8件)
芒果軟殼蟹米紙卷
2024-02-12
湖越生熟牛肉湯粉
越南撈檬
越南豬耳扎肉(8件)
芒果軟殼蟹米紙卷