自從朋友介紹後,先知道大埔有間幾岀名嘅隱世法國餐廳🇫🇷,係由前文華東方酒店Pierre主廚助陣🤩,趁住週末假期特登專程過去覓食吓🤓威靈頓牛柳喺餐廳招牌菜式之一,個人真心非常推薦,一定要試吓❗️牛柳喺5成熟,非常鬆軟多汁,而且一D都唔乾🤤。外層包住咗火腿同酥皮,有外酥內軟嘅口感💕另一份主菜,我哋叫咗法式傳統鵝肝牛柳🔥。鵝肝入口即融,完全唔會感覺到好油膩👍🏻;牛柳同樣都喺5成熟,一樣咁岀色我哋仲叫咗一份薯條作為小食🍟,薯條焗到呈金黃色✨,加上少少香料,亦唔會好咸~咁chill嘅氣氛之下,美食當然要配翻埋杯美酒嘆吓啦🥂~分別叫咗一杯Mocktails:Blue Angel💙,同埋一杯Cocktails:Chi-Chi💛,拎嚟打卡都一流📸💙Blue Angel飲落有D似波子汽水,青檸甘甜嘅味道都好突岀,好fresh,又解暑💦💛Chi-Chi就偏向熱帶風情多D🍹~清新嘅菠蘿刺激味蕾下🍍,令食慾大開,而且又唔會覺得好甜!有一個小細節位,餐廳唔係用傳統白色餐碟㗎🍽,反而用咗著名法國廚具品牌Le Creuset嘅夢幻糖果色調餐碟,非常吸睛🔅

威靈頓牛柳

傳統法式鵝肝牛柳