Weekend既然去開大埔郊遊,所以一定要去地標食店試吓🙈,火車站一出穿過個公園就會見到陳漢記了。天氣好熱☀️,十分鐘內嘅路程都行到身水身汗,好彩餐廳冷氣充足(先可以叫粥食),粥麵舖嚟講算好大又幾好坐。我同朋友2個人分別叫咗精美粥餐($45)同埋腸粉餐($35)。精美粥餐包一碗粥同一碟腸粉🥢;而腸粉餐包一碟腸粉同一杯嘢飲,但價格比平日粥麵舖貴,而且見到牛腩粉餐果啲要成$4x-$5x😵。對腸粉有期望,因為聽講好出名,果然無令我失望,碟🍤鮮蝦腸同🐂牛肉腸都好食,個粉皮好薄好爽,同酒樓食嘅唔同,但空氣感較重,無乜飽肚感🙈,份量少。而且蝦較細隻,3條腸粉唔係條條都有2隻蝦囉......不過好味嘅。朋友話牛肉份量多亦比平日嘅鮮😋。至於碗皮蛋瘦肉粥🥣,估唔到咁好食,夠綿亦都夠哂味,有唔少瘦肉同皮蛋,惟啲瘦肉唔係我鐘意一絲絲果啲,純粹個人口味啦。碗粥真係好正,完全唔味精,好快就成碗食哂🤤。最後係杯凍奶茶(+$2),杯茶較澀同無奶香,但好在唔會太甜👍🏻。總括嚟講,我認為陳漢記嘅粥同腸粉都對得住佢嘅招牌,粥更加有驚喜😍,不過價錢就真係較貴了,間唔中食下都ok,如果一次半次嚟開大埔都真係值得試試。另外其他佢

鮮蝦腸
牛肉腸

皮蛋瘦肉粥

總括嚟講,我認為陳漢記嘅粥同腸粉都對得住佢嘅招牌,粥更加有驚喜😍,不過價錢就真係較貴了,間唔中食下都ok,如果一次半次嚟開大埔都真係值得試試。另外其他佢有好多飯呀多士下午茶果啲食(夜晚有煲仔飯添),唔止粥麵腸粉👍🏻!!
2019-08-04
鮮蝦腸