又黎到同best friend 每月一聚的大日子喇!今日就黎試吓呢間開左冇耐,長期棟左個「$300起免費送上門」既易拉架係我屋企附近嘅日式餐廳 — 御千丼!一入到黎即刻好有日本居酒屋feel🎏,好多好日式既佈置,仲不停 loop 住播日本歌添😆。雖然店舖小小,得12個位左右,但食物種類都幾多樣化,除左小店主打既魚生丼飯之外,仲有進口刺身、壽司、熟丼、便當、沙律同小食,同一般規模嘅日本餐廳無異。Menu上面任何丼飯加$18就可以轉成定食,而呢個定食包含咗以下三款食物:沙律沙律菜嘅種類好多,色澤豐富,食落都好新鮮。沙律醬係偏酸嘅醋汁,食起上嚟酸酸地幾開胃。啲菜又剪到細細片咁,好容易食,亦好易入口,幾細心👍🏻。味增湯唔鹹唔淡,正常味既味增湯,有隻蜆係入面,但有少少沙,勝在個湯係夠熱嘅。前菜—芥末八爪魚平時一般都好少特登叫八爪魚食,今日竟然自動送上門🤣,咁一於試吓佢。食落明顯食到有wasabi 味,但一啲都唔覺得攻鼻,比起酸酸地嘅醋,呢個前菜更加開胃🤓,我同朋友都幾鍾意☺️。我哋今日就試咗一生一熟嘅丼飯。特盛火炙丼 $98因為聽店員講呢個係新野黎,所以我呢個好鍾意試新野嘅人諗都唔諗就點左個新嘢😆

雖然店舖小小,得12個位左右,但食物種類都幾多樣化,除左小店主打既魚生丼飯之外,仲有進口刺身壽司、熟丼、便當、沙律同小食,同一般規模嘅日本餐廳無異。

味增湯

前菜—芥末八爪魚
前菜

我哋今日就試咗一生一熟嘅丼飯。

特盛火炙丼 $98
特盛火炙丼

因為聽店員講呢個係新野黎,所以我呢個好鍾意試新野嘅人諗都唔諗就點左個新嘢😆。
特盛火炙丼

好大碗呀!有齊三文魚、帆立貝、蟹柳、蟹籽同玉子五款配料,帆立貝好大片,好鮮甜,仲要有兩大片咁多🤩,而三文魚同玉子就分別有三片,三文魚厚度切得啱啱好,夾埋沙律醬一齊食都唔覺得膩(其實三文魚加沙律醬本來就係一個無懈可擊嘅組合🙈),蟹柳亦都絕對唔係普通周街都買到嘅質素,入口蟹柳香味濃,呢個價錢來講真係非常之抵食😍!

蒜香一口牛丼 $108
蒜香一口牛丼

牛肉質感軟腍唔韌,煮得好入味,肉汁加埋燒汁鎖晒喺粒牛肉入面,咬落去肉汁四濺,好juicy好惹味!將沁出嚟嘅牛肉汁撈埋🥢啲蛋絲同飯🍚一齊食一樣咁好味💕!

雞皮餃子 $48
雞皮餃子

表皮好似脆皮腸咁脆,脆皮下就係煙韌嘅雞皮,而入面嘅餃子肉都係雞肉來的,味道有啲似雞肉串,但啲雞肉就好新鮮好嫩滑,配埋店家特製,酸酸甜甜嘅秘製醬汁,就更加惹味喇!
呢個餃子非常之特別,喺第度未必食到,係店家推介嘅必食之選!

呢度豐儉由人,丼嘅價格由$58至$368都有,係附近一帶平食日式魚生丼嘅不二之選!鍾意食魚生丼嘅你一定要黎試吓呀!
前菜
蒜香一口牛丼