2024-03-23 960 瀏覽
最近去左大圍嘅新強記燒鵝海鮮酒家食晚飯。佢嘅位置好方便,就喺大圍火車站附近。我叫咗個價值350蚊嘅「超值乳鴿套餐」,裏面有2隻金牌燒乳鴿、一份雞粥同金銀蛋時蔬。見到門口同住海報寫住新強記皇牌有燒鵝雞粥同乳鴿,咁呢個套餐可以一次話抵啲咁試哂兩款皇牌,唔錯。我仲額外叫咗西檸雞球,仲有橄菜肉鬆四季豆同埋南乳粗齋煲,非常豐富。超值乳鴿餐 ($350)首先當然要試下佢個皇牌雞粥,雞粥幾滑溜,粥的表面可以見到雞的精華,每一口都飄散住雞香味。而且雞肉份量好足夠,多肉多汁,果然真係新強記嘅招牌菜之一,值得一試。另外,套餐有兩隻乳鴿,乳鴿香氣撲鼻,外皮烤到金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。一口咬落去,乳鴿的油汁走哂出黎,好香好好味。當然仲有金銀蛋時蔬色彩豐富,口感清爽。金銀蛋好滑好鮮甜,同湯汁同時蔬好搭配。除左套餐之外,仲叫左三款唔同既菜式。西檸雞球($118)西檸雞球香脆之餘仲啖啖肉,而且陣陣既柚子檸檬味開胃又好食,而且份量非常大份,非常抵食。橄菜肉鬆四季豆($108)至於橄菜肉鬆四季豆,每款既材料比例份量配搭得非常適中,四季豆都好爽脆清甜,而且橄菜肉鬆非常香口惹味南乳粗齋煲($118)齋煲南乳味非常濃厚,煲內

超值乳鴿餐 ($350)

除左套餐之外,仲叫左三款唔同既菜式。

西檸雞球($118)

橄菜肉鬆四季豆($108)

南乳粗齋煲($118)

齋煲南乳味非常濃厚,煲內滿滿既什菜,有菜心西蘭花生菜小唐菜茄子雲耳支竹等等,加埋滿滿粉絲非常送飯。
  • 雞粥