餐廳: 金城茶餐廳
資訊:

2021-07-19 824 瀏覽
而家做到7點鐘,想食晚餐就要早啲啦,我同朋友慕名而來,咩都唔識,侍應好熱心咁推薦孖寶(肉餅+豬扒),推薦星米,仲有教我哋點加辣醬加辣菜脯食星米。我食嘅三樣餸都偏鹹,重口味,食完好口渴,建議淡口味者要慎重考慮。*生煎肉餅飯 $58煎到啱啱好,香脆又上色,厚身啖啖肉,肉餅本身好重肉感,唔會好多肥豬肉,咬落juicy有肉汁,肉味反而爭少少,有馬蹄粒同有少少甘味,陳皮甘味(?),我都唔係好確定係唔係陳皮。一啖肉餅一啖飯,食晒肉餅仲可以落辣菜脯撈飯,菜脯好細粒,而且偏辣,我覺得菜脯撈飯size啱啱好。椒鹽豬扒飯 $58食唔到椒鹽味,反而似蔥香豬扒飯,豬扒醃到好腍,冇左肉嘅質感同肉味🥲煎炸到熟度啱啱好,但好油,唔係juicy肉汁,係好油嘅汁,同我想像中嘅椒鹽豬扒飯有出入。星洲炒米 $56嘩,超級大碟,星米炒到乾身,又唔會好油膩,冇啲假黃色米粉色,有蝦仁叉燒青椒洋蔥韮黃,標準嘅料頭,每一啖好有層次感,超香超有味,加辣菜脯好食,加辣醬更好食,一啖接一啖停唔到口,係我食過最正嘅星米。
生煎肉餅飯 $58
生煎肉餅飯