呢間吐司店喺大圍細舖搬大舖,座位多左但一樣要排隊,記得啱啱開嗰陣有人話排左兩個鐘,我自問無咁好耐性,加上住得近就揀左平日開門時間去,近12:00就開始見到人龍。大家喺社交平見到嘅木凳打卡位喺室外,不過隔離係車房,當日又落大雨,有潔癖嘅我就無拎去影啦。除左盒子吐司外,新店仲有日式定食以、窩夫同卷蛋等,餐牌仲會列明部分體質嘅人士唔適合食有蝶豆花嘅甜品,非常貼心。本身想食金沙軟殼蟹吐司,但原來呢款係週末限定,下次再戰。🍽Double芝士豬柳盒子盒子吐司 Scrambled Egg, Double Cheese, Sausage Toast ($55)喺舊舖已經食過呢款,睇相就知芝士一樣多到滿瀉,除左牛油外仲搽左嘅沙律醬,我唔太鍾意沙律醬加芝士嘅配搭,但屋企人就食得津津有味,豬柳就正常質素。🍽香蒜黑松露雜菌拉絲芝士盒子吐司 Black Truffle, Garlic Mushroom, Mozzarella Cheese, Scrambled Egg Toast ($65)吐司同以前一樣做到外脆內軟,個包好香牛油味,呢款有蒜香亦落左唔少黑松露醬,炒蛋唔未至於好滑溜,雜菌嘅份量都足夠,伴碟有薯條

Double芝士豬柳盒子盒子吐司

吐司同以前一樣做到外脆內軟,個包好香牛油味,呢款有蒜香亦落左唔少黑松露醬,炒蛋唔未至於好滑溜,雜菌嘅份量都足夠,伴碟有薯條同沙律菜,唔係睇相見到嘅蕃薯條。
香蒜黑松露雜菌拉絲芝士盒子吐司

🍽竹炭抹茶卷蛋 Charcoal and Matcha Roll Cake ($52)
蛋糕比想像中大舊,質地幾鬆軟溼潤,抹茶忌廉幼滑,澀味甜味都唔太明顯,呢個價錢會expect濃啲。
竹炭抹茶卷蛋

☕️招牌奶蓋咖啡 E for Egg Coffee ($48)
接近枱枱都叫嘅名物,荷包蛋造型好特別,奶蓋挺身帶鹹味,Baileys味比咖啡味濃。

招牌奶蓋咖啡

☕️竹炭黑芝麻鮮奶 Black Sesame Charcoal Latte($41)
芝麻味夠濃,甜度適中,再黎會飲呢杯。
竹炭黑芝麻鮮奶

餐牌: