2023-04-24 122 瀏覽
早兩日在湊小朋友放學前遇到小朋友同學的媽媽,講起自己剛病好想食簡單的東西當晚餐,她就建議在附近的包餃掂的餃子,佢話佢之前幫襯過幾好食,最重要係餃子每日新鮮製作。餃子款式倒不少,令我不知選那個好~~~最後我就買咗兩磅餃子,小朋友聽到有餃子就先煮六隻俾佢做下午茶,我煮粟米鮮肉餃和芝士鮮肉餃俾小朋友食,佢就大讚好味。晚餐時間我就煮多幾款,有韮菜鮮肉餃、冬菇馬蹄鮮肉餃、蓮藕木耳鮮肉餃和廣東鮮蝦雲吞,個人最喜歡冬菇馬蹄鮮肉餃,除了有冬菇味外更食到馬蹄的口感。粟米鮮肉餃食落感受到啖啖的粟米味,怪不得寶貝女食過要我再煮多次俾佢食~~~韮菜鮮肉餃的韮菜味濃,打開外賣盒已經很香,煮好食落都好食~~~溫馨提示,買咗最好兩日內食,始終擔心係餃子皮被水蒸氣弄濕而穿。
餃子款式倒不少,令我不知選那個好~~~
2023-04-20
外賣自取