2015-11-15 2072 瀏覽
老婆成日話我整的炒蛋唔得,今次去佐敦,當然去佢鍾意的澳牛食飯。去澳牛,第一首先唔好休息日去(佢哋一星期有一日休息)。第二去排隊,特別是中午。第三點唔好想太久食什麼,其實都係那些……今次喺夜晚去,所以比較少人,等整人就直接入座。當然唔好以隨意坐,因為佢地D哥哥仔要用盡方法令到全場滿座,所以一定會指示你要坐那裡。不過可能佢哋接待得大陸人多,餐廳D叔叔第一句就用普通話講“先坐下”,可發現今時的澳牛真係多左好多大陸人……當我哋一坐好,餐廳哥哥總會有一個就會在你附近,用好期待眼神看你用九秒九內答佢想食什麼。想看下餐牌?其實都不太需要,因為來來去去都是那些。去澳牛,一喺茶餐,燉蛋或燉蛋白。今次是晚餐,當然選茶餐,我就用九秒大回答佢,“炒蛋,多士,通粉,三份” 正當想快一次叫餐飲,哥哥就講“餐飲一陣先”,跟著就快速地走左……一分鐘都唔使,食物就立刻送上,(其實佢地全時間都準備緊茶餐......所以超快)。先上叉燒通粉再上炒蛋多士。叉燒的比例又俾以前又少左,唉。還好的係,味道冇變。炒蛋多士,澳牛的炒蛋就超放心,唔會老,又滑。真係想偷師。多士除左可以夾火腿,大家可以試下另一食法,加糖,又一番風味。食到一
澳牛

涌粉
炒蛋多士
全餐
食到一半,餐廳哥哥就會主動問大家,餐茶要什麼。當我講 “茶走三杯”,哥仔竟然答 “好句”。看來佢好欣賞“茶走”兩個字。當然又係光速送到。

茶走是??茶走就是紅茶加練奶,香港人的獨特飲法。今次的茶走,奶和紅茶的比例好好,唔會失去兩者的味道,正。
茶走
最後,大家食完茶餐,記得要快速俾錢走人,唔好坐在枱傾計,因為澳牛唔係傾計的地方。
2015-11-10
炒蛋多士