2021-11-30 146 瀏覽
之前去夏面館食下午茶時,睇到有蟹粉宴就決定喺11月尾活動結束之前去食番一次。是日是星期五,雖然係訂咗位,但係一樣要等,坐低嘅時候已喺晚上八點。因為係專程嚟食蟹粉宴嘅,所以二話不說就即刻落柯打。首先上嘅係酸辣湯,湯料有豆腐、竹筍、冬菇絲、木耳等,而且味道調得啱啱好,喺香港我已經好少食到咁好味嘅酸辣湯,水準唔錯。跟住上嘅係前菜五小碟,包括有鎮江水晶肉、糖醋排骨、蒜香四季豆、素鵝同雞絲粉皮。尼五小碟的份量妥多,尤其是係個糖醋排骨,食完嘅時候其實已經有少少飽。個餐仲有一籠兩個蟹粉小籠包,湯包入面的湯汁清甜,仲可以食到真材實料的蟹粉。唯一要講嘅係啲包嘅皮其實真係有少少厚,如果能夠做得薄啲會更加好。講得係蟹粉宴蟹粉當然是主角,跟住上嘅哆Re咪,話說係張曼玉命名的,其實係蟹粉炒蝦仁,餐廳建議配饅頭一齊食。因為係套餐,所以就冇要到饅頭,我哋將佢加落個烏金蟹粉拌麵度,即刻提升咗個口感。我非常鍾意呢個墨魚底嘅面,上次嚟食下午茶時就已經驚為天人,今次再食依然覺得好好味。最後上嘅喺碟蟹粉扒菜蕊,一句講晒,今晚食的蟹粉真係真材實料,一啲都冇欺場。仲有一樣嘢要講嘅就係佢啲蟹粉拆得非常之乾淨,一啲蟹殼都冇,俾個讚👍

酸辣湯

前菜五小碟

蟹粉小籠包

哆Re咪
烏金蟹粉拌麵

最後上嘅喺碟蟹粉扒菜蕊,一句講晒,今晚食的蟹粉真係真材實料,一啲都冇欺場。仲有一樣嘢要講嘅就係佢啲蟹粉拆得非常之乾淨,一啲蟹殼都冇,俾個讚👍!

蟹粉扒菜蕊

個套餐本來跟埋湯丸,所以唔須要另外嗌甜品,不過隔離枱食嘅貓山王實在太吸引,忍唔住又要咗三件貓山王榴槤高力,當然對我地尼啲榴連控就一定話係好食。

貓山王榴連高力

餐廳食物喺好嘅,但係服務就有進步空間。我哋食完最後嗰碟餸同埋湯丸之間要等15分鐘,因為餐館實在太忙碌喇,雖然已經催咗兩、三次,但係都要等一排至能夠食到碗湯丸☹️。

薑茶湯丸

總結嚟講,尼個蟹粉宴喺物有所值嘅。香港可以食到咁嘅質素嘅蟹粉地方唔多,趁住喺食大閘蟹季節,唔鍾意慢慢剝蟹殼嘅人不妨嚟食一次過吓癮。不過當我寫呢篇食評嘅時候,佢嘅活動亦都完結。各位想食蟹粉的朋友,可能要等到下一年至會有機會再食喇!
2021-11-26
酸辣湯