2018-03-28 95 瀏覽
有個好朋友係教院住hall, 每次出嚟見面都多數係揀大圍或者沙田,一黎食野選擇多,二黎對我地兩個黎講都唔算遠。今日我哋兩個食完之後,心血來潮想食甜品,醒起之前有朋友介紹呢度有間專食窩夫嘅甜品店,一於過黎試下。喺大圍火車站行過嚟,只係需要5分鐘左右,非常方便。門面裝飾吸引,店舖細細,有少少文青嘅感覺,十分休閑、舒適呢度窩夫種類有好多,最經典嘅係朱古力味,又有呢排好興嘅紫薯味、芝麻味、伯爵茶味等等,如果多啲朋友一齊黎就好了,咁就可以一口氣試晒咁多種味我哋揀咗個竹炭芝麻窩夫同埋魔鬼窩夫,即叫即做,所以要等耐少少,但正所謂慢工出細貨,上枱嘅時候,真係非常吸晴,同Menu入面嘅相一樣,沒有半點偏差,都係咁精緻第一樣嘅係呢個竹炭黑芝麻窩夫,配有黑芝麻醬、椰子雪糕,芝麻香濃得來一啲都唔苦,甜度適中,加埋椰子雪糕一齊食,估唔到咁夾啊,$68性價比超高,一定要試啊而重頭戲係魔鬼窩夫,因為除咗雪糕、窩夫之外,佢仲有個心太軟,超級邪惡啊,不過難得見好朋友,一次半次唔理啦,豁出去先至夠開心,朱古力雪糕食得出係靚野,朱古力味濃郁,有可可味,唔係得個甜字,而心太軟,流心是必須的,果然冇令我失望,$108,絕對食得

竹炭黑芝麻窩夫

而重頭戲係魔鬼窩夫,因為除咗雪糕、窩夫之外,佢仲有個心太軟,超級邪惡啊,不過難得見好朋友,一次半次唔理啦,豁出去先至夠開心,朱古力雪糕食得出係靚野,朱古力味濃郁,有可可味,唔係得個甜字,而心太軟,流心是必須的,果然冇令我失望,$108,絕對食得過
魔鬼窩夫
我哋仲叫咗兩杯嘢飲,我揀咗熱情水果沙冰, 解渴舒爽,上面仲有柚子雪芭,好清新啊
熱情水果沙冰

而我朋友就揀咗荔枝梳打,$38,佢覺得好抵飲
荔枝梳打
呢度無論係窩夫、甜品定係飲品,份量都十足,如果兩個人嘅話,其實一杯嘢飲再加一份窩夫都已經好足夠了,我同朋友今日叫多左,都幾乎食唔晒,以呢個價錢食到咁高質素嘅甜品,我哋兩個都覺得超值,而睇Menu嘅時候,見到佢仲有好多唔同口味嘅咖啡,其實都好吸引想試嫁,可惜今日咁夜黎,怕飲左失眠,不過唔緊要啦,下次一定會再嚟,使埋佢其他口味嘅窩夫同埋latte, 相信會有驚喜啊
2018-03-27
$60 (宵夜)
竹炭黑芝麻窩夫
魔鬼窩夫