2017-08-08 373 瀏覽
今次同朋友又嚟到Espuma,順便試一試之前冇食過嘅嘢,依家係夏天有好多特色嘅飲品係期間限定推出嘅,所以都有專登點嚟試下。金錢與浮雲($45)最先上嘅係一杯飲品,上面有一堆大粒珠珠,裏面係一啲液體嚟嘅,咬落去爆開之後就會爆出一啲提子味嘅果汁,下面係兩種唔同嘅沙冰,紫色嘅係提子味,而黃色嘅係芒果味,好有夏日嘅感覺,杯野唔算太甜,冰粒都磨得幾幼細,同埋濃度比較高就算飲到最後都仍然有甜味。溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利麵($88)接住落嚟上嘅係一個意大利麵,溫泉蛋唔保持到係流質狀態,好滑同食到蛋香味,意大利麵煮得啱啱好有一定嘅彈牙程度,煙肉肥瘦適中,配上呢個濃郁嘅卡邦尼汁,食落有少少cream嘅味道,非常唔錯。黑松露芝士薯條($68)跟住就係黑松露炸薯條,呢個上次都有食,因為個醬真係令人好難忘, 黑松露嘅香味好濃,個醬本身鹹鹹地,配埋新鮮炸出來脆卜卜嘅薯條真係令人食唔停口。燒烤風味雜肉腸薄餅($98)說時遲那時快, Pizza都嚟埋啦,佢係一款好薄嘅Pizza,個餅底係類似餅乾咁脆,上面有好多芝士又有車厘茄仲有好大塊嘅雜肉腸,芝士焗到溶化,拎起嘅時候仲可以拉到絲,感覺食落去好似好肥但都唔緊要啦,幾耐
金錢與浮雲

金錢與浮雲($45)
溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利麵

溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利麵($88)
黑松露芝士薯條

黑松露芝士薯條($68)
燒烤風味雜肉腸薄餅

燒烤風味雜肉腸薄餅($98)
說時遲那時快, Pizza都嚟埋啦,佢係一款好薄嘅Pizza,個餅底係類似餅乾咁脆,上面有好多芝士又有車厘茄仲有好大塊嘅雜肉腸,芝士焗到溶化,拎起嘅時候仲可以拉到絲,感覺食落去好似好肥但都唔緊要啦,幾耐唔一次。
蟹鉗西班牙奄列

蟹鉗西班牙奄列($78)
最後就係呢個奄列,由於程序比較多,更係即叫即整所以係會耐少少,上面沈左好多紫菜同埋jit咗好多沙律醬,而下面就係4隻大蟹鉗,外面炸得好脆,入面D蟹肉就好柔軟,底層成個都係用蛋同薯仔整成,蛋烤焗到好香,質地有啲似玉子壽司上面嘅玉子,加埋薯仔食落好實在,原本以為份量好少,點知上到嚟原來好厚身,兩個人食真係會有少少滯。
綿綿夏日

綿綿夏日($78)
最後就係我叫嘅呢杯甜品,原本以為係杯飲品但原來唔係,杯野分咗好多層,最頂當然係一支棉花糖啦,當中枝棍係一條餅乾,下面第一層白色係cream嚟嘅,跟住就係粟米脆片,再下面嘅白色就係乳酪,最底就係新鮮士多啤梨同少少果醬,唔好睇小呢杯野嘅份量,最尾先食真係會有機會食唔晒,其實杯野幾健康,又可以用嚟影相呃like,難得嚟到嘅話一定要叫,最多兩個人share嚟食。
2017-07-28
金錢與浮雲