餐廳: Peek-A-Poke (希雲街)
資訊:

呢碟魚生飯,真係叫到我心都暖笠笠!一坐低,店家就遞咗一張menu過嚟,我揀咗一客自選poke bowl,滿滿嘅吞拿魚丁盛載喺珍珠糙米之上,又墊底有清新沙律菜,一眼望去就實在過癮!配料上,呢度係真心大方,選到青瓜、豆腐同蟹子,啲青瓜脆嘅啱啱好,帶點清甜,豆腐滑過咩都滑,入口即化,一啖蟹子咬落去爽彈得嚟鮮味嗲到不得了。醬汁方面,我就決定咗鰹魚醬油,驚啲味太重?放心,佢哋嘅分量控制得恰到好處,提鮮唔蓋味!😍手工調味你話重唔重要?一千個人就有一千種口味,好在啲調味料成個陣容強大得滯,有芝麻、香蔥、shallot crisp…你話多啱啲,少啱啲,all up to你!搞到成碗poke bowl層次分明,飽滿得你口口都唔放過。😋✨攞埋杯飲品,我選咗水梨氣泡水,清新提神,幫手分解啲油膩,飲飽食醉又點會唔心滿意足呢?港式少啲繁瑣,簡單直接,呢度嘅poke bowl實在係夏日消暑必備!小編個心得:求新求變嘅食客們,想食得健康又唔想太單調,去試試呢間嘅poke bowl吧!真係會令你耳目一新、意猶未盡嗰種🥗🐠🌴!