2019-04-14 600 瀏覽
謝謝朋友的好介绍,佢話這間午餐壽司套餐好食喎, 有人帶我食好西當然冇問題啦, 靖位於K11附近的樓上鋪,食完可以行尖咀shopping 幫助消化, 一舉兩得。日式小店,只有一張bar 枱及一張四人枱, 今日WEEKEND餐廳午市開12點, 幸好book咗位, 佢哋午市原來都好full吓。午餐專注做壽司套餐, 有二~三名師父負責壽司製作, 全部即叫即整。小食 ~ 脆魚片配沙律醬 (送)我等朋友時服務員送來, 魚片香脆可口有魚味, 服務窩心。壽司九貫($250)今日食壽司套餐, 包九款時令壽司、前菜、 沙律、麵豉湯及茶碗蒸。先來清新爽脆沙律開一開脾胃前菜是芝麻醬撈青瓜及雜魚生粒ROUND 1響螺壽司響螺很新鮮,  口感非常清甜及爽脆。帶子壽司雪白亮麗,微彈甜滑, 高質金目鯛壽司金目鯛質呈嫩紅色, 油份高, 口感微彈,味道甜美。ROUND 2深海池魚壽司味道鮮香油滑,微微的爽, 師傅掃上醬油醋及撒了少許蔥粒, 微微酸香及蔥香令魚生及壽司飯味道層次更豐富。鰤魚壽司魚脂分佈平均, 肉質肥美卻魚味濃。靖的壽司飯SIZE 不大, 米飯圓潤煙韌, 味道較清, 不會搶走刺身的魚鮮, 有些飯團亦加少許芥末

小食 ~ 脆魚片配沙律醬 (送)
我等朋友時服務員送來, 魚片香脆可口有魚味, 服務窩心。
小食 ~ 送的

壽司九貫($250)

先來清新爽脆沙律開一開脾胃
沙律

前菜是芝麻醬撈青瓜及雜魚生粒
前菜

ROUND 1

響螺壽司
響螺很新鮮,  口感非常清甜及爽脆。

帶子壽司
雪白亮麗,微彈甜滑, 高質

金目鯛壽司
金目鯛質呈嫩紅色, 油份高, 口感微彈,味道甜美。

ROUND 2

深海池魚壽司

鰤魚壽司
魚脂分佈平均, 肉質肥美卻魚味濃。

靖的壽司飯SIZE 不大, 米飯圓潤煙韌, 味道較清, 不會搶走刺身的魚鮮, 有些飯團亦加少許芥末提味。

大拖羅壽司
薄薄一片, 色澤亮麗 ,呈嬌嫩粉紅色, 脂肪分佈平均 ,甘香嫩滑,完全冇根, 只簡單掃上醬油提鮮, 食罷滿口油甘, 令人回味。

ROUND 3

北海道馬糞海膽壽司

馬糞海膽色香味俱全,粒粒飽滿呈金黃色, 仲要double up 上, 一口咬落去, 鮮甜滑溜嘅海膽及煙韌嘅壽司飯在口腔內混合, 慢慢咬, 慢慢吞下, 味覺極級享受

火炙赤鯥壽司
赤鯥魚油份頗高,以火炙帶出魚油香氣, 帶點煙香薰香氣, 配鰹魚絲食, 香滑可口。

黑鯥壽司
黑鯥油份冇赤鯥咁高,肉質實淨, 魚味較濃。

吞拿腩配壽司
撤上香蔥粒及日式羅白粒,脆口蘿蔔粒及香濃蔥味配上油滑肥美的吞拿魚茸, 我再放少少芥末豉油撈混一齊吃, 味道及口感豐富, 很鮮味。

茶碗蒸
蛋燉得巧滑,配有蕃茜、菇、魚片及鮮銀杏,淋上鏗魚汁伴食,美味。
茶碗蒸

麵鼓湯
内有羅白片、昆布及豆腐等,湯頭香甜及充滿豆香卻不喊,好喝非常,細問下原來系用魚湯做湯底, 唔怪得清甜而又不死鹹啦, 仲諗住問佢地用邊隻麵鼓醬煲得咁好飲添。
麵豉湯

甜品 ~ 榛子雪糕(送)
有椰香,奶味重,食落還有微细榛子小粒, 甜度適中, 為這個豐富的午餐畫上完美句號。
甜品 ~ 榛子雪糕(送)