2019-01-14 174 瀏覽
新界人好少去港島,堅尼地城更加冇咩機會去。不過適逢老公生日,在機緣巧合下搵到呢間餐廳。在地鐵站行過去不算遠,5分鐘內就到。七點幾去到人不算多,所以餐廳侍應非常好服務。我們點了一個二人餐,貪佢有海鮮、有牛扒、有意粉和甜品。先上咗個海鮮拼盤,有生蠔、翡翠螺、青口、大蝦和蜆。侍應話俾我知細隻那一款生蠔是來自法國🇫🇷,而大隻那款是來自美國的珍珠蠔。個人覺得法國那款生蠔好食啲,雖然細隻,但好爽口同埋鮮甜。其他海鮮好似青口、蜆都好夠味,完全不用加檸檬汁和其他醬汁。之後上前菜—香檳忌廉煮藍青口。因為係前菜,所以只得幾隻藍青口。藍青口真係超好食,食幾隻完全唔夠喉。佢嘅味道令我想起去挪威旅行時,食過既白酒忌廉煮青口,兩者質素不遑多讓。上菜時已經聞到好香嘅香檳味,但食嘅時候完全唔會奪去青口嘅鮮味。藍青口雖然細隻,但質感同一般雪藏青口係差天共地。呢隻細細隻而且有微微的海水鹹味,我以前都唔知新鮮嘅青口嘅質感係可以咁好。我哋分別要了蘑菇湯和龍蝦湯。龍蝦湯好香,香濃嘅龍蝦味咸中帶甘,從而帶出龍蝦本身特有嘅味道。蘑菇湯香濃幼滑加上少少松露,把蘑菇湯的味道提升了。安格斯牛扒約七成熟,肉質軟熟,連根和肥膏都非常淋。以往

海鮮併盤

香檳忌廉煮藍青口

龍蝦湯

蘑菇湯香濃幼滑加上少少松露,把蘑菇湯的味道提升了。
安格斯牛扒

安格斯牛扒約七成熟,肉質軟熟,連根和肥膏都非常淋。以往我先生會把肥膏和筋切走,而我就幫佢食咗佢。因為呢啲部位牛味較濃,但就有點韌。但呢塊牛扒既呢啲部位都好軟淋,我地全塊牛扒食晒,完全無浪費。
香蒜大蝦天使麵

香蒜大蝦天使麵的大蝦新鮮爽口。香蒜汁有少少辣,但配合天使麵則恰到好處。
天使麵配合芝士碎、露筍和波菜,口感非常豐富。
心太軟

心太軟要等10分鐘,所以我哋食主菜到差不多嘅時候,侍應已經提議我哋點左甜品先。心太軟係心型😍,朱古流心加埋雲呢嗱雪糕,冰火交融。唯一美中不足係只有一球雪糕,如果有兩球就好了。
值得一讚係侍應服務非常好👍🏻亦好貼心。因為我同老公係share 食,侍應每次都會主動幫我地換新嘅碟,以免影響食物嘅味道。
2019-01-08
  • 海鮮拼盤