2020-01-16 126 瀏覽
早幾日同朋友去朗豪坊附近,行過發現618上海街活化項目開始試業。天台開了一間蟲二Cafe,環境唔錯。鍾意佢有戶外嘅空間,好似置身鬧市綠洲咁,可以喺日光底下舒服咁飲咖啡。蟲二個名,就係取名自「風月」無邊,幾特別。除咗桔梗之外,旺角又多咗一個好好Hea嘅地方。我叫左杯LATTE 水準正常,另外點咗嗰一汁三菜。朋友點了美式咖啡,味道也OK。講返正餐「一汁三菜」,以旺角嘅午餐嚟講價錢有啲略貴,但擺設得非常有日式風格,幾精緻。一汁三菜內包括有柴魚湯、63度慢煮極上太白蛋、杏脯汁漬小蕃茄、香菇越光米穀米飯、赤味噌清酒燉豚肉;配茶系熱飲或其他飲品半價。主菜豚肉普普通通,比較欣賞香菇越光米穀米飯。米粒飽滿,香甜而口感煙韌細綿。侍應教一飯二食,做埋茶渣飯。飯食到一半挖空中間放半熟蛋落去,加埋柴魚湯攪勻食,過程好玩 。可惜食落淹沒咗原有飯香同口感....

latte

我叫左杯LATTE 水準正常,另外點咗嗰一汁三菜。

一汁三菜

2020-01-07