蒲老蘭條癮又發作,所以誓死都要嚟中環搵間餐廳食個晚飯,輕鬆一下 估唔到中環區都會有間價錢唔算貴嘅東南亞餐館,所以就拱咗上嚟看個究竟,見到裝修好簡單純樸,富有東南亞嘅情懷,地方亦都寬敞,坐得舒服,環境清靜,同附近嘈吵熱鬧嘅蘭桂芳相映成趣。 職員見我同阿肥都猶豫咗一陣叫乜好,就好主動走埋嚟講解佢哋嘅招牌菜同埋餐牌裡面嘅菜式,又有禮貌又細心。但係好可惜,佢話全米湯粉已經賣哂...哎呀我冇口福啦~再聽完佢一番介紹之後,我哋就決定叫以下嘅東東: 是拉差牛油雞翼$48蚊一碟~原來係單骨雞翼嚟,所以食起上嚟超方便,我好鍾意呀呢個雞翼好好味,炸到脆卜卜,面頭個醬汁酸酸甜甜辣辣地,好過癮,幾乎我一個人都可以食哂佢 白咖哩豬頸肉見求$78蚊一碟~第一次見「見球」呢個名,原來見求即係指糯米飯,有白糯米、紫糯米同白飯混合埋一齊,成碟嘢好大份,除咗飯仲有薯仔...好彩係兩個人share一齊食咋,如果唔係真係未必食得哂仲有啲青瓜呀小蕃茄呀磨菇呀做配菜,主要嘅豬頸肉份量亦都多,仲要係厚切嘅添!!!呢度嘅白咖哩汁好香,好特別,同<乜乜王>最出名嗰個係完全唔同㗎,呢個汁好重椰子味,亦都冇咁重味精,值得一
仲有啲青瓜呀小蕃茄呀磨菇呀做配菜,主要嘅豬頸肉份量亦都多,仲要係厚切嘅添!!!呢度嘅白咖哩汁好香,好特別,同<乜乜王>最出名嗰個係完全唔同㗎,呢個汁好重椰子味,亦都冇咁重味精,值得一讚
施心畢豐食拼盤$88蚊一碟~呢份嘢就豐富咯,真係冇改錯名...裡面有魚餅x 2,蝦條x 4,春卷x 2,豬肉卷x 2,米紙卷x 2(因為今日冇哂雞卷,所以用咗蝦片代替)成碟嘢除咗魚餅我本身係唔鍾意食所以冇食到之外,其他嘅都好好味,唔會炸到乾哂淋謝謝。除咗蝦片係現成貨比較普通啲,其他都好出色,要讚一下米紙卷外皮真係好薄,晶瑩剔透
老撾手打蝦餅$48蚊一份~阿肥必食
無論去到邊...只要有炸蝦餅嘅地方佢一定會叫😂份量應該係三件,佢哋切開咗一半上碟所以就有六小塊喇,蝦膠亦都打得幾好,彈牙好味,點埋佢哋自家製嘅泰式辣汁真係一流
凍奶茶$19蚊一杯~呢杯嘢係我叫嘅,令我好驚喜因爲佢係用鍊奶沖㗎
冰塊夠多又夠凍
正呀~
荔枝梳打$24蚊一杯~阿肥叫嘅⋯佢就話麻麻哋因爲唔夠氣,同埋對佢嚟講有啲細杯~兩三啖佢就飲哂喇
凍檸檬茶$19蚊一杯~所以阿肥要叫多一杯
佢話個茶膽幾好,檸檬都有五片喎~
凍奶茶+荔枝梳打
施心畢豐食拼盤