餐廳: 漁獲浜燒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-11-28 5786 瀏覽
呢一間係我一直都好想試既日本菜,想左幾個月終於坐言起行。一入到去被安排坐bar枱位置,坐得比想像中舒適,又可以見到師傅即場處理食材,食之餘仲有視覺既享受。餐廳食物款式多,除左浜燒外,仲有刺身、小食、甜品,酒類都唔少。眼前有三款醬汁有海鮮鼓油、柚子胡椒、七味麵豉。基本上除左試味外,我極少食野沾醬汁,因為覺得好食既野唔需要再沾,但值得一讚柚子胡椒真係清新好味。🥗芝麻鹽醬椰菜 $20芝麻醬香濃,蒜片香脆,椰菜爽脆,好開胃。🍣刺身盛合 $408有牡丹蝦、三文魚、金目鯛、油甘魚同海膽。🍴牡丹蝦十分大隻,新鮮滑嫩,甜美十足。🍴三文魚厚切提升口感,好肥美。🍴金目鯛肉質緊實,嚼勁十足。🍴油甘魚帶甘香,食落油脂四溢。🍴馬糞海膽,相比之前其他餐廳食過既馬糞更加鮮甜,口感creamy,極為美味。🍴燒白鱔 $138外皮燒得香,魚肉細嫩有彈性,配上鰻魚汁唔會太甜,滋味。🐂香煎蒜片厚切牛舌 $98好厚身,煎得香脆,咬落爽口juicy,加上蒜片嘅香味,齒夾留香。🦀味噌蟹甲羅燒 $78松葉蟹肉、麵豉醬、鵪鶉蛋加添蔥花再混合蟹膏。最後灑上麵包糠,搽上多士醮點來食,令口感更加香脆突出,濃郁細膩。層次感豐富外,又超好食,真

🥗芝麻鹽醬椰菜 $20
芝麻醬香濃,蒜片香脆,椰菜爽脆,好開胃。

🍣刺身盛合 $408
有牡丹蝦、三文魚、金目鯛、油甘魚同海膽。
刺身盛合

🍴牡丹蝦十分大隻,新鮮滑嫩,甜美十足。
🍴三文魚厚切提升口感,好肥美。
🍴金目鯛肉質緊實,嚼勁十足。
🍴油甘魚帶甘香,食落油脂四溢。

🍴燒白鱔 $138
外皮燒得香,魚肉細嫩有彈性,配上鰻魚汁唔會太甜,滋味。
燒白鱔

🐂香煎蒜片厚切牛舌 $98
香煎蒜片厚切牛舌

🦀味噌蟹甲羅燒 $78
松葉蟹肉、麵豉醬、鵪鶉蛋加添蔥花再混合蟹膏。最後灑上麵包糠,搽上多士醮點來食,令口感更加香脆突出,濃郁細膩。層次感豐富外,又超好食,真係令人回味無窮。
味噌蟹甲羅燒

🍴活貝漁獲浜燒盛合 $768
盛合包括有珍寶大蝦、帆立貝、鮑魚、生蠔同松葉蟹腳,每件體積都相當有份量,睇落亦十分新鮮。
活貝漁獲浜燒盛合
🍴珍寶大蝦
超大隻,仲長過對筷子,食落爽口彈牙,蝦味濃,蝦頭多膏。

🍴鮑魚
軟熟有嚼勁,帶點微微炭燒味,沾上柚子胡椒醬令其更鮮味好食。
🍴帆立貝
好大隻,可選清酒、牛油兩種煮法,簡左清酒煮,可以食出原有鮮味,酒味不搶而且帶清甜。

🍴松葉蟹腳
預先剪開個殼,燒得夠剛好,好易離殼,仲保留到少少海水味,十分鮮。
🍴生蠔
蠔身飽滿又肥美,燒到7成熟肉質柔軟唔會乾,檸檬汁都唔洗落,已經可以帶出鮮甜味。十分出色既燒蠔,欣賞店員專業浜燒水準,美味!

🍴北寄貝 $198
厚而柔軟,味道爽甜,咀嚼後有一股回甘味在嘴裡擴散。

🍊柚子雪芭 $58
柚子味香,酸酸甜甜非常清新,我超級鐘意,加上食左甘多邪惡野可令飽滯感一掃而空。
柚子雪芭

🍠蕃薯雪芭 $58
蕃薯味超濃郁,甜度適中,口感滑。食完雪糕後,仲可以刮埋啲蕃薯肉食。
因為蕃薯仍好冰凍,店員見我地刮得有點困難,仲幫我地拎去燒解凍,唔浪費之餘又好食,好滿足。
蕃薯雪芭

🍇巨峰梳打 $38
呢度酒類選擇多,可惜唔好酒,最後我叫左杯巨峰梳打,味道幾天然,甜度適中幾好飲。

總結黎講呢度比人印象非常好,食物質素佳,店員反應夠快,純熟技巧好專業。貴得黎有價值,期待有下次。

2017-11-20
刺身盛合