四川重口味 (筲箕灣)📍筲箕灣東大街132號地下💁🏻‍♀️位於筲箕灣呢間四川重口味,個名已經話咗俾你知今晚果餐一定會好重口味🤭,因為每碟餸都係辣🌶️仲要係四川辣即係辣油嘅比例都真係會相對多!幸好餐廳都好貼心,每道菜式都可以俾食客彈性選擇辣度!🎚️😤我哋已經準備好接受呢個挑戰😆🥡🥢呢間四川餐館有兩層,寬敞而且裝修有心思,用咗好多木系元素🪵,成間餐廳感覺好新淨。枱與枱之間都有適當距離,坐得幾舒適!💫🔅川北涼粉 $42我地先order個涼粉做前菜。其實佢係似寬粉又或者薯粉,屬於涼拌,少少辣,非常煙靭,而且份量都唔少!🔅桂花招牌酸菜魚 $268酸菜魚係my favorite list 入邊其中一項,都係佢地嘅招牌菜式,黎到點可以唔試呢!佢個黃金魚湯特別濃厚杰身,我地都飲咗好多!用上桂花魚,所以特別滑而且魚肉甜!酸菜魚有得揀魚就真係最好揀桂花,成個體驗特別好!🔅高山雪裡紅 $62雪裡紅個名係幾優美,原來係芥菜的嫩莖葉,食落有微微苦澀,但呢個係正常芥菜嘅味道,清熱解毒,最岩而家呢啲天氣食啦!🔅囗水雞 $62雞嫩又啖啖肉,正常發揮!🔅蒜泥白肉 $58用上大量嘅蒜調味,非常惹味!小菜必叫!🔅香辣炒田雞 $1
四川重口味 (筲箕灣)
📍筲箕灣東大街132號地下

😤我哋已經準備好接受呢個挑戰😆

🔅川北涼粉 $42
🔅桂花招牌酸菜魚 $268
佢個黃金魚湯特別濃厚杰身,我地都飲咗好多!
用上桂花魚,所以特別滑而且魚肉甜!
酸菜魚有得揀魚就真係最好揀桂花,成個體驗特別好!
🔅高山雪裡紅 $62
高山雪裡紅
🔅囗水雞 $62
雞嫩又啖啖肉,正常發揮!
🔅蒜泥白肉 $58
用上大量嘅蒜調味,非常惹味!小菜必叫!
蒜泥白肉
🔅香辣炒田雞 $118
田雞炒到好香脆,好似炸過咁脆口,而且每件都難得大隻又多肉!
🔅桃膠冰粉甜品 $28
食咗咁多辣嘢,所以食番個透心涼嘅甜品中和一下!
唔算太甜!
桃膠冰粉
🔅紅糖糍耙 $48
煙煙韌韌,外面仲要脆脆嘅口感!再加埋黑糖漿做調味,我係幾鐘意呢款甜點!
紅糖糍耙
2023-06-28