十常八九係深水埗人氣cafe,主打特色飲品、治癒系甜品,加埋個日式木式環境裝修,打卡一流啊!舖頭偏細,真係得14個位,兩張四人榻榻米、三張二人枱仔,要排隊真係有排等。咁啱我去果日落雨,唔洗等位🤟🏻不過,我覺得價錢係略貴嘅。*和栗蒙布朗 $88治癒系甜品,即場準備、即場唧栗子蓉,好似一座山咁,係真正嘅mont blanc。最底係蛋白脆餅,脆度依然在,而且唔會太甜。中間係雲呢拿雪糕,鋪左薄薄一層忌廉,面頭就係香濃嘅栗子蓉。為咗維持栗子山嘅外型,栗子蓉挺身,入口偏硬但質地綿滑,而且唔會過甜,但一個人真係食唔晒,強烈建議兩個人share。*黃豆黑糖豆乳(熱) $48有得揀熱或者凍,店員話熱嘅豆乳味道會濃郁啲。丸子煙韌嘅口感好唔錯,而豆乳已經重豆香,加埋黃豆粉,豆香味再升級,唔會有豆腥味。淡淡嘅黑糖味,所以唔會好甜,啱晒啲「微糖」愛好者。*玄米抹茶鮮奶 (凍) $45第一啖飲到面頭嘅厚奶+香濃嘅抹茶味,味道直頭係抺茶鮮奶,之後慢慢就會感受到玄米味,不過味道略為甜咗啲。
和栗蒙布朗 $88
黃豆黑糖豆乳(熱) $48