2016-04-26 1786 瀏覽
收工去紅磡搵F,順便食埋飯啦~朋友話呢間台灣嘢不錯,間店幾細下,同埋好多人,我地都等咗十幾分鐘先入到去,好彩d人都系食完就走門口塊玻璃就已經貼住menu,等位嘅同時都已經決定好食咩我就點了這個台南唔想肉卷飯,不得不說分量好大好足,肉卷系厚厚四塊,外面炸得脆脆的,入面有D似扎肉,淋上D醬汁,味道不錯!D飯系好有台灣便當風味,飯面有滷肉,拌菜是半隻滷蛋同D青菜,真系好似系台灣食便當咁!朋友點的是紅燒牛肉飯,配菜都系一樣啦,牛肉都系大大舊,非常香,味道好濃郁。而另一個朋友就點了蕃茄豬軟骨面,睇落系好濃郁嘅蕃茄湯底,豬軟骨都系大大舊!呢間嘢D料真系好足,咩都系大大件。小食方面,我地點了小香腸同皮蛋豆腐,台灣嘅香腸系好好食的,就好似香港嘅臘腸咁,當然比臘腸好食好多倍!呢個小香腸都系,好香口好好味,令我唸起了台灣的大腸包小腸!正呀!個皮蛋豆腐就不過不失啦,豆腐好滑,配上醬汁是很不同的風味。值得一試!飲品我地當然系揀台灣最出名嘅珍珠奶茶啦~果然不出所料,冷熱奶茶都不錯,特別是熱的,更能飲出佢地奶茶的真正味道,不會太甜,香滑,配上煙韌的珍珠,真系以為自己又飛咗去台灣!哈哈~四個人埋單落來都系人均70左

門口塊玻璃就已經貼住menu,等位嘅同時都已經決定好食咩
台南五香肉卷飯
紅燒牛肉飯節
夜市小香腸
皮旦豆腐
凍珍珠奶茶
熱珍珠奶茶
四個人埋單落來都系人均70左右,晚餐來講算抵食,仲要沒個餐都系大大件,分量足,唔洗驚食唔飽
2016-03-29
台南五香肉卷飯