餐廳: 上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街)
資訊:

2021-09-28 1293 瀏覽
今日同朋友去左中環食上海野,見到呢間既套餐幾抵食,所以就入座了。周末午市人流相當多,看到餐牌都幾抵食,有好多款唔同麵條或飯款可以揀,種類又多。我哋都決定點兩份餐再叫點小食一同分享。先講一講呢個菜肉雲吞麵。入面有四粒大大雲吞,雲吞皮薄、餡多,好好味呀,入面既菜同肉都好好味,好豐富既口感,而且都算大隻的。另外麵條都幾滑溜,唔錯。另一個主食點了黃金排骨配擔擔麵,加了$10轉配擔擔麵,咁樣可以試多種口味,新奇點。先講一講個排骨,好酥脆好好味,啖啖肉好滋味。足一塊豬扒,正架。另外個擔擔麵都非常惹味。擔擔麵可以在下單時要求小辣、中辣、大辣。由於我跟朋友都唔太食得辣,所以我們點了小辣。擔擔麵到來香氣撲鼻,帶點點微辣十分惹味,而且花生醬味好香,整個擔擔麵都非常惹味,好喜歡。另外我們仲點了三色拼盤小食,有多款小食可自選的。先講一講呢個花雕醉雞,非常好味呀。花雕酒味香濃,正呀。而且雞件好滑,啖啖肉,好好味。另外呢個香菇烤麩,相當入味,好好咬口,唔錯唔錯。呢款鎮江肴肉都啖啖肉,肉質好爽好清新,的確不錯。豆漿都不錯架,食套餐會跟送。呢間上海店既野食相當不錯,環境又舒服,又舒適,食物款式多而精緻好味。

我哋都決定點兩份餐再叫點小食一同分享。
菜肉雲吞湯麵

另外麵條都幾滑溜,唔錯。
黃金排骨擔擔麵

三色涼菜拼盤

另外我們仲點了三色拼盤小食,有多款小食可自選的。
花雕醉雞

香菇烤麩

另外呢個香菇烤麩,相當入味,好好咬口,唔錯唔錯。
鎮江肴肉

呢款鎮江肴肉都啖啖肉,肉質好爽好清新,的確不錯。
豆漿

豆漿都不錯架,食套餐會跟送。
2021-09-25
菜肉雲吞湯麵