2022-09-29 262 瀏覽
和舊同學小聚,同學建議去深水埗“文青街”,我第一次聽深水埗有條咁嘅街?放工時間穿過深水埗大街小巷,見得最多的唔係文青,而係南亞裔人士,踢拖坐在欄杆上傾計!去到餐廳,好似去咗另一個世界,燈光光猛,人多熱鬧,與身後的黑暗對比,感覺有啲奇妙~~牛油果田園沙律伴多種蔬果,沙律汁非常好味。泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯,另加手抓餅手抓餅好酥好好味,青咖喱味道微辣,伴手抓餅食極都想再食。其他拌菜有南瓜、珍珠筍、豆腐等,味道清新,感覺健康。素年經典不可能芝士漢堡同學點咗呢個招牌菜,但我就唔太啱,咬落去有啲難咀嚼,本身亦唔太接受人造肉。炸薯片就好好味,外脆內軟有質感,唔點茄汁都夠味。生酮日式大阪燒潮流興生酮,於是點咗個生酮日式大阪燒,但分量較少,食完幾件青瓜、菇之後,剩低嘅椰菜比較難用餐具食,感覺好似墊底裝飾嘅菜。 值得一提的是,餐廳的員工從廚師到服務員都非常年輕,有位短頭髮女服務員態度好誠懇,佢未必好熱情,但我哋提出嘅要求,佢都立即回應,唔會比臉色。

牛油果田園沙律
伴多種蔬果,沙律汁非常好味。

泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯,另加手抓餅

泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯加手抓餅

素年經典不可能芝士漢堡

素年經典不可能芝士漢堡

生酮日式大阪燒

值得一提的是,餐廳的員工從廚師服務員都非常年輕,有位短頭髮女服務員態度好誠懇,佢未必好熱情,但我哋提出嘅要求,佢都立即回應,唔會比臉色。
2022-09-22
泰式青咖喱椰香野菜豆腐伴藜麥飯加手抓餅