2020-09-06 46 瀏覽
限聚令調整到只可以兩個人一枱食飯,於是約朋友去奧運一帶行街兼食野,行過哩間餐廳見到都幾多人等外賣,於是朋友就話不如哩間,我地好好彩,一入去有兩個卡位,卡位甚有特色,設計成泰國的人力嘟嘟車一樣,燈光閃閃,別出新面,而店內都掛著好多泰國特色物品,感覺被泰國風情所圍繞住。睇下餐牌點餐,我地叫左個去骨豬手煲、冬陰功鮮蝦肉碎炒飯、椰青海鮮焗飯、火龍菓芝士沙冰、加咸檸檬梳打水,食物出得好快,朋友杯火龍菓芝士沙冰成杯紫紅色,面頭有一團白色忌廉狀的物體,應該是忌廉芝士,朋友話火龍菓好甜,混埋咸咸地的忌廉芝士味道都幾特別。去骨豬手煲既豬手燜得好琳,D肉放落口完全唔洗咬都會鬆開,皮的部份完全無脂肪,同樣好琳好軟滑,我食唔停口。冬陰功鮮蝦肉碎炒飯好大碟,我分左一半比朋友享用,原本仲奇怪點解無蝦係當中個名會叫鮮蝦肉碎炒飯?但當食到底時先發現寶物沉歸底,個飯雖然叫冬陰功,餐牌上無辣椒圖案,仲以為應該唔辣,但食落係有小小辣的。椰青海鮮焗飯,飯當中有好多嫩滑既魷魚條,飯面有兩隻青口加兩隻無殼既蝦,方便食用,而椰青內的飯加左椰漿混和,食落甜甜流流。食飽飽未到九點,同朋友係店內打卡先埋單。
食飽飽未到九點,同朋友係店內打卡先埋單。
火龍菓芝士沙冰
咸檸檬梳打水