冇得去旅行🥲,就係香港不斷自製小旅行俾自己,所以就去咗馬灣沙灘兼試吓土耳其🇹🇷熱沙咖啡呢度除咗可以飲熱沙咖啡,亦都可以有體驗班自己整熱沙咖啡,咁就當然要試整喇老闆係土耳其人,而老闆娘係土生土長香港人,都係住喺馬灣,為咗喺香港推廣土耳其文化,所以就喺馬灣到開咗呢間Cafe,所以都係當做街坊生意。熱沙咖啡☕️顧名思義就係用熱嘅沙嚟煮咖啡,啲沙係喺土耳其拎返返嚟,專門for煮咖啡用。將咖啡壺放上去熱沙慢煮,煮滾後拎走,冷卻左少少之後再煮,來回幾次,拎咖啡豆逼出咖啡油,入口就會細滑幽香,比起一般coffee shop嘅咖啡更香,值得一試。土耳其人鍾意食甜食,所以咖啡會另外每一粒土耳其糖,我本身就唔鍾意食甜野,而粒糖真係好甜,淺嘗少少就好了😂價錢上面都偏貴少少,但係如果當係去咗個小旅行,咁就值得啦

熱沙咖啡☕️

價錢上面都偏貴少少,但係如果當係去咗個小旅行,咁就值得啦

• 熱沙咖啡