2018-02-04 392 瀏覽
就快過年,又係時候約食團年飯兼聚舊喇!朋友們住新界西多,今次就揀咗屯門三聖村大排檔~~ 泰海鮮食團年飯。呢次係我第二次嚟呢度食,雖然佢叫泰海鮮,但我哋並無叫泰菜,反而都係以海鮮宴為主。你可以喺餐廳直接叫,又或者去附近海鮮檔 (今次部份海鮮喺關財記買),揀生猛海鮮帶入餐廳比師傅加工,無論係白灼/清蒸/豉椒炒/炆/蒜蓉蒸等等,總之你想點煮都得,明碼實價列晒加工費幾多。嚟呢度必點海鮮湯,用雜魚、瀨尿蝦、沙白蜆、番茄薯仔去煲,用料豐富,味道勁鮮甜!不過記得要趁熱飲先好飲呀!我對「泰皇芝心蝦丸」念念不忘,以麵包粒包住去炸,入面蝦膠勁彈牙,再咬落去啲芝士流心咇出嚟,口感豐富,小心熱呀!(一碟3粒,我哋再加錢)鳳梨鮮排骨,酸甜惹味,送飯一流!呢碟係最快清晒,可想而知幾受歡迎?青山灣焗芝士龍蝦(3隻開邊),每隻都好大隻,焗到金黃色,賣相吸引!你睇我用筷子篤入去,啲芝士幾厚?咬落脆脆哋,肉質嫰滑,啖啖芝士鹹香,食龍蝦都飽飽哋 @@砵酒焗桶蠔,呢個係我哋買入嚟加工,師傅提議用砵酒焗嘅煮法 (加工費每細桶$62),少少脆,肉質肥美,少少甜又有少少酒香,真係唔錯喎!呢次團年海鮮飯頗滿足呢!
海鮮湯

泰皇芝心蝦丸

鳳梨鮮排骨

青山灣焗芝士龍蝦

砵酒焗桶蠔

呢次團年海鮮飯頗滿足呢!
2018-02-03
團年飯