2019-05-14 1029 瀏覽
今日下晝同個同事過咗海去中環交文件,搞掂之後周圍行下,扮外國遊客行逛利源東街同利源西街,店舖排檔都好有特色,多數售賣一些中國服飾及精品。無意間發現呢間專吃餃子嘅食店,店內是簡約裝修,桌椅擺放得整齊,播放著輕音樂,感覺舒適。大阪餃子燒,呢個日式食法都係第一次,餃子面鋪滿大量紫菜同木魚,仲有燒汁同沙律醬,用嘅係菜肉餃,既吃到大阪燒獨有嘅風味,也吃到餃子嘅滿足感。蒜心豬肉餃(冰花煎),呢個煎法一點也不覺油膩,薄片酥脆可口,樣子精緻,令人更加有食慾,蒜心嘅香味讓人回味無窮。蝦皮韭菜豬肉餃(湯),盛載嘅碗子好特品,令賣相更可愛,餃子形態好漂亮,皮薄饀靚,韭菜好香。另外,好欣賞個湯底,用心烹製,濃而不咸。餃子雞翼,上菜時已經聞到香噴噴,大家千祈唔好心急,因為雞翼剛剛炸起,非常燙口,小心!呢個講手工,雞中翼部份去曬骨,包住豬肉成為"餃子",啖啖肉,口感好正,非常香口,喜歡吃炸雞翼嘅朋友一定要試。餐牌同點菜紙都有中文及英文版本,方便外籍遊客,很貼心。

大阪餃子燒

蒜心豬肉餃(冰花煎),呢個煎法一點也不覺油膩,
蒜芯豬肉餃(冰花煎)

薄片酥脆可口,樣子精緻,令人更加有食慾,

蒜心嘅香味讓人回味無窮。

蝦皮韭菜豬肉餃(湯),盛載嘅碗子好特品,令賣相更可愛,
蝦皮韭菜豬肉餃(湯)

餃子形態好漂亮,皮薄饀靚,韭菜好香。

另外,好欣賞個湯底,用心烹製,濃而不咸。

餃子雞翼

餐牌同點菜紙都有中文及英文版本,方便外籍遊客,很貼心。

2019-05-14
大阪餃子燒
蒜芯豬肉餃(冰花煎)
蝦皮韭菜豬肉餃(湯)
餃子雞翼