📍Pirata地址:灣仔軒尼詩道239號29-30樓大家都知我係Pirata Group嘅fans👺 因為真係好好食,服務又好坐得舒服,之前我都同大家介紹過嘅The Pizza Project其實都係呢個集團旗下🍕我上次生日就係嚟呢間食咗frunch,食完都覺得幾滿意,琴日係星期六,忙咗成個星期想放鬆下心情,畀自己放假,於是就同朋友再嚟Pirata享用佢哋嘅weekend brunch🤤價錢係$348 (+10%) 一位😆前菜係包咗4款,首先上菜嘅係餐包同埋兩款cold starters - truffle Caesar salad 同埋Pirata Cold Cuts Selection,cold cut有24個月風乾火腿、意大利香腸、莎樂美腸同percorino,個人覺得火腿都幾有鹹香味🤤鍾意飲酒嘅都可以加埋Free flow (+$198)有5款酒,啤酒紅酒白酒香檳同cocktail都有🤣飲吓酒食吓ham & cheese 真係有種weekend 嘆嘅感覺🤪跟住落嚟就係上熱嘅前菜,Signature M.M.M.係佢哋嘅招牌starter🤩肉丸用咗牛肉、豬肉同cheese整,所以
📍Pirata
地址:灣仔軒尼詩道239號29-30樓

Pirata  Cold  Cut  Selection

跟住落嚟就係上熱嘅前菜,Signature M.M.M.係佢哋嘅招牌starter🤩肉丸用咗牛肉、豬肉同cheese整,所以食落去係勁香肉味,而且因為有啲cheese所以令個味道層次更加豐富😆
Signature  M.M.M.
另一個Fritto Misto就有炸魷魚、蝦同鱈魚,炸皮夠薄夠香脆,而且魚肉算幾肥美,食落去係啖啖幸福嘅感覺🤎
Fritto Misto

其實食完前菜都飽咗6成🤣主菜方面同朋友一人揀咗一款,Wagyu Beef Cheek (+$38)真心💯推介,因為一切落去根本唔洗用力就知道佢哋煮得好軟淋,一放入口就feel到啲牛味係口到爆發出嚟☺️ 配菜嘅parsnip puree都打得好滑,比起出面畀啲普通嘅薯蓉更加有誠意😚 雖然係比其他main course貴少少,但係個人覺得幾值得加錢試吓呢個😝
Wagyu  Beef  Cheek

朋友之前食過佢哋嘅black truffle tagliatelle覺得好好食,所以另一款main course嗌咗呢款🍝其實好出名食意粉嘅Pici都係佢哋集團旗下㗎,所以對佢哋啲意粉都好有信心🤑意粉做到al dente,而且好掛汁,加埋舖滿面嘅松露片,食落口真係啖啖松露味,啲汁都好夠creamy😋果然冇介紹錯🤣
Black  truffle  tagliatelle

Dessert上次嚟食咗好好食嘅tiramisu,今次嚟就梗係要食Pirata Group 另一個招牌Panna cotta🍮奶凍真心超滑而且奶味好重👍🏻加埋果醬酸酸甜甜咁超夾🥰
Panna  cotta
另一個semifreddo係一個比較傳統,以nuts為主體嘅half-frozen cake~不過同朋友都係比較鍾意panna cotta🤣
Semifreddo

另外想特別讚嘅一點係,當日有一枱生日,個staff仲彈結他同佢唱live生日歌同埋影polaroid📸真心欣賞呢到嘅staff好熱情🤍 餐廳嘅服務令人有賓至如歸嘅感覺真係會好加分👍🏻

總括嚟講,呢到食物質素、環境同服務都非常好,而且係非常正宗嘅意大利菜😍用餐體驗好令顧客真係有種可以係星期六日放慢腳步嘅感覺,係到飲吓酒,吹吓水,享受一個悠閑chill吓嘅weekend~叉足電可以迎接新嘅星期🤪
Pirata  Cold  Cut  Selection
Signature  M.M.M.
Fritto Misto
Wagyu  Beef  Cheek
Black  truffle  tagliatelle
Panna  cotta
  • M.M.M.
  • panna cotta