2019-05-29 380 瀏覽
突然間想食烤魚,就想起之前係元朗食過烤魚,當時餐廳仲剛剛開業。想唔到今日晚上八點過到去「烤魚工房」,舖前已有好多人等位了。仲引進埋電子攞票系統,票上有QR Code, 可即時scan 後得知仲有幾多位。我地見仲有廿幾張台,就係附近行下,等到差不多有位就過番去。等左約大半小時,終於入座。店裝修依舊,座位唔算闊落,二人台面剛好放到一盤烤魚。今次入座時無主動比圍裙我地,侍應見隔離台有客食到件衫污槽左,佢先俾件圍裙佢地😅講番野食,今次叫左毛血旺麻辣味烤魚(小麻小辣),選了無骨江團魚及兩款串燒- 魷魚鬚及牛舌。可能即叫即燒,等左廿分鐘烤魚先上台,之後串燒先送到。本來想食住小食等 烤魚 黎,結果肚要餓足廿分鐘先有得食(其實由攞位到有野食上台係足足一小時😭)串燒牛舌,食落似一款牛肉乾袋裝零食,牛舌好乾身,要狠狠的撕開,有孜然粉,同日式燒牛舌完全不同。串燒魷魚鬚,與一般燒魷魚鬚一樣,只是味道同牛舌一樣滿口孜然味。第一次食毛血旺烤魚,配料已有牛柏葉、午餐肉、豬紅、牛骨髓、薯仔⋯全部都好入味,味道真的同內地食既烤魚一樣👍🏻,味濃又正。烤魚無骨,魚肉算結實。點了花菜(椰菜花),窩笋及蟹柳配料。香窩花菜一絕,

串燒厚切牛舌

烤魷魚鬚

第一次食毛血旺烤魚,配料已有牛柏葉、午餐肉、豬紅、牛骨髓、薯仔⋯全部都好入味,味道真的同內地食既烤魚一樣👍🏻,味濃又正。烤魚無骨,魚肉算結實。點了花菜(椰菜花),窩笋及蟹柳配料。香窩花菜一絕,今次配烤魚食另有一番風味😋,但花菜及窩笋切記唔好食到最後先食,太淋一夾就散。蟹柳就是超市一般蟹柳,不是蟹棒!
毛血旺麻辣江團魚

總結:此烤魚可以encore, 再試唔同魚類及口味😋😋😋

2019-05-26
  • 毛血旺麻辣江團魚